Foto: eArch
Architektura / občanské stavby

Památkově chráněný Ostrov muzeí v Berlíně doplnila Galerie Jamese Simona od Davida Chipperfielda

Na berlínském Muzejním ostrově byla 13. července otevřena nová James Simon Galerie, stavba od známého britského architekta Davida Chipperfielda. Tato budova doplňuje na ostrově čtyři muzejní budovy z 19. století, které jsou na seznamu kulturního dědictví UNESCO. James Simon Galerie v sobě nese zřetelné prvky inspirace klasicistním stylem původních čtyř budov od Karl Friedrich Schinkela a Friedrich August Stülera. Zároveň však zvládá působit velmi moderně a neotřele.

Petr Láska , 7. 8. 2019

V samém srdci Berlína, mezi řekou Sprévou a Kupfergrabenským kanálem, leží ostrovní komplex muzejních budov Museumsinsel, který byl v roce 1999 zapsaný na seznam památek světového dědictví UNESCO. Zatím poslední dokončená budova zde byla po 20 letech práce Davida Chipperfielda i 20 letech památkové ochrany areálu otevřena v polovině letošního července.

České obavy o vyškrtnutí panoramata Prahy ze seznamu UNESCO vytváří dojem, že Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu stojí proti moderním zásahům v historických centrech měst. Není tomu tak a zářným příkladem je právě projekt a realizace Galerie Jamese Simona na berlínském Muzejním ostrově. Pětice muzeí z let 1824 až 1930 a současné přístavby zde názorně ukazují vývoj přístupu k muzejnictví, a to včetně té nejsoučasnější vrstvy.

David Chipperfield je světoznámy britský architekt, který nemalou měrou přispěl k proměně spojeného Berlína. Kromě celé řady realizací, jako je řadový dům O-10, Parkside Apartments na samotném okraji parku Tiergarten, Galerie Am Kupfergraben 10, přestavby Nového muzea v Berlíně, založil v Berlíně i pobočku své kanceláře. Právě mezi posledními dvěma zmíněnými realizacemi se na hraně Kupfergrabenského kanálu nachází poslední realizovaný projekt Galerie Jamese Simona.

Od roku 1824 začaly na ostrově vznikat budovy muzeí, jejich autory jsou mistr německého klasicismu Karl Friedrich Schinkel a jeho student Friedrich August Stüler. Postupem času zde začali vznikat další budovy muzeí a galerií. Přímo na úzkém pozemku dnešní Galerie Jamese Simona stála až do roku 1938 administrativní budova Neuer Packhof od již zmíněného K. F. Schinkela.

Foto: Stavba vznikla v bezprostřední blízkosti slavné Chipperfieldovy realizace - rekonstrukce Nového muzea

Projekt Galerie Jamese Simona je jen zářivou špičkou betonového ledovce, projektu z roku 1999, který v podzemí spojuje čtyři z pěti budov muzeí a určuje celý masterplan lokality. David Chipperfield vytvořil společný vstup pro Altes Museum, Neues Museum, Pergamon Museum i Bode Museum – nejnavštěvovanější muzea v Německu, které budou v budoucnu propojeny podzemní spojnicí.

Nová budova s čitelným minimalistickým rukopisem Davida Chipperfielda a zřejmou Schinkelovou inspirací obsahuje masivní piedestál, široké hlavní schodiště a přísně rytmizovanou kolonádu. V samotné úrovni řeky ukrývá podstavec obložený litým kamenem 650 metrů čtverečních expoziční plochy pro dočasné výstavy. Pod schodištěm můžeme najít auditorium s 300 místy pro potřeby konferencí či přednášek. V prostoru pod sloupy pak nalezneme pokladny, šatny, design shop a samozřejmě vstup do jednotlivých budov muzeí. Kritici namítají, že s celkovou cenou 134 milionu euro jde o nejdražší šatny na světě. Za tyto peníze však vznikla v Berlíně architektura světového významu, která je v evropském kontextu porovnatelná maximálně se skleněnou pyramidou v Louvru nedávno zesnulého architekta I. M. Peie.

Foto: Stavba velmi citlivě zapadá do historického prostředí Muzejního ostrova

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře".

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České republiky a Slovenska. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje 85 nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém managementu kvality, systém managementu hospodaření s energií a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti, historicky označované ve svém názvu TBG – vystupuje na trhu ČR pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři