Renovace ruiny v Arnbrucku od architekta Petera Haimerla Foto: Edward Beierle
Architektura / rekreační objekty

Peter Haimerl proměnil opuštěnou ruinu v místo pro kontemplaci

V bavorském lese dlouhá léta stála ruina bývalého statku, kterou dříve obývali místní zemědělci. Pomocí radikálních zásahů z ní architekt Peter Haimerl vytvořili prostor pro kontemplaci.

Tereza Staňková , 9. 10. 2022

Na Schedlbergu ve východním Bavorsku se kdysi stavěly typické dřevěné stavby se žulovým soklem. Po dlouhou dobu zde v obklopení přírody sídlili místní lesníci a zemědělci. Počet stálých obyvatel však v průběhu let klesal, až se postupně oblast vylidnila úplně. Domy byly ponechány napospas drsným přírodním podmínkám a tiše chátraly. Malé procento těchto domů dnes funguje v podobě skanzenů, z ostatních jsou opuštěné ruiny.

Německý architekt Peter Haimerl jedné takové ruině vdechl nový život. Starý dům byl opuštěn od roku 1963, kdy se jeho majitelé rozhodli přestěhovat. Postupem času se obydlí stalo pouhým přístřeškem krav a ovcí pasoucích se na okolních pastvinách. Rozkládající se dřevo a základy postupně zarůstaly kapradím a houbami. Příroda začínala převažovat nad architekturou.

Aspekty chátrání a rozkladu se staly klíčovými body celého architektonického návrhu obnovy stavby. Léta, kdy byl objekt ponechán na pospas přírodním živlům, se nikdo nesnažil zakrýt – ba naopak. Nadobro zničené konstrukce architekt nechal odstranit a nahradit betonovými bloky, takže dům získal svůj nekompromisní výraz. Kde to bylo možné, ponechali architekti původní okna. Aby se dovnitř dostalo více denního světla, doplnily betonové konstrukce nepravidelné prosklené plochy. Nové struktury se mísí s těmi starými a dům jako by nabýval skulpturálního výrazu.

Dům nabízí interiér o ploše 180 metrů čtverečních, ve kterém najdeme celkem 3 ložnice a plně vybavenou kuchyň. V místech, kde byl kdysi umístěn sklep na brambory, je nově vybudována koupelna s vanou a spíž.

Foto: Chátrání a rozklad jsou klíčovými motivy celého návrhu

„Majitel nesouhlasil s prodejem ruiny a nechtěl ani to, aby v ní cizí lidé pobývali příliš dlouho. Kvůli vysokým nákladům a nízké pravděpodobnosti zisku ztrácela pro mnohé svou hodnotu. Jakmile architektura přestává být předmětem investic, ztrácí pro mnohé svůj význam,“ přibližuje okolnosti projektu Peter Haimerl. „Stodola Schedlberg je nyní kontemplativní architekturou. Zve vás k pobytu, rozjímání. Dům nabývá s každým hostem na hodnotě. Za 30 let dotovaných pronájmů bude dům financovat vlastní ochranu podobně jako umělecké dílo.“

Foto: Původní okna doplňují betonové konstrukce s nepravidelnými skleněnými plochami, aby se dovnitř dostalo co nejvíce denního světla

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři