Architektura / rodinné domy

Venkovskou usedlost v Jižních Čechách proměnili NEW HOW architekti na útočiště pro rodinu a přátele

Původní chalupa, stodola a několik dalších hospodářských staveb tvořily jihočeskou usedlost, kterou se její majitelé rozhodli upravit pro setkávání rodiny a přátel. Oslovili proto studio NEW HOW architekti, kteří dlouholetý náročný projekt rozdělili do dvou etap.

EARCH.CZ , 5. 5. 2021

Zachovat původní ráz

Usedlost se nachází v malebné krajině na území CHKO Třeboňsko. Rekonstrukce se týkala pouze dvou původních stavení. Jako první upravili architekti stodolu do podoby obytné chalupy, v druhé etapě pak vznikla na místě jednoho z původních hospodářských objektů dřevěná novostavba, která slouží jako společenský prostor s letní kuchyní. Veškeré stavební úpravy usedlosti se od samotného počátku snažili architekti navrhovat tak, aby maximálně zachovali původní architektonický ráz místa.

 

Usedlost v Jižních Čechách, NEW HOW architekti © Robert Žákovič

 

Moderním zásahům se ale architekti nevyhýbali. „Naší snahou bylo neměnit původní architektonický ráz usedlosti. Soudobé architektonické prvky jsme používali jen v nezbytných případech,“ přibližují svůj záměr autoři. Hmotu stodoly proto zachovali i s původními lizénami. Pro větší uživatelský komfort přistavěli lehkou dřevěnou konstrukci tvořící závětří a zároveň zastřešení terasy. Aby mohlo dojít k lepšímu využití podkroví, prolomili architekti sedlovou střechu dvěma menšími pultovými vikýři. Ve vstupní fasádě pak přibyly dvě výrazné prosklené plochy, které zajišťují dostatečné prosvětlení obytných místností.

 

new how - usedlost jižní čechy

 

Dostatek místa pro rodinu i přátele

Rekonstruovaná chalupa měla sloužit jako místo setkávání členů rodiny a přátel. Tomu architekti uzpůsobili i dispozici domu, která prošla výraznou změnou. Vstup do původní stodoly přesunuli architekti do středu dispozice. Ze vstupní chodby jsou tak přístupné dvě hlavní obytné místnosti i zázemí s koupelnou a saunou. Do patra se vstupuje po kovovém schodišti z hlavního obytného prostoru, který slouží jako kuchyně, jídelna a obývací pokoj.

 

new how - usedlost jižní čechy

 

Patro koncipovali architekti jako čistě klidovou zónu s pěti ložnicemi. V dispozici podkroví vznikl dostatečný prostor i pro dvě koupelny. Do dvou ložnic v čele dispozice osadili architekti vikýře, v ostatních pokojích včetně koupelen pak dostatek denního světla zajišťují střešní okna Velux. Při tvorbě interiéru se architekti inspirovali tradičními jihočeskými prvky, které přirozeně doplňují jinak moderně pojaté prostory.

 

new how - usedlost jižní čechy

 

Letní kuchyň s jídelnou

V druhé etapě rekonstrukce odstranili architekti jednu z dřevěných hospodářských staveb, která byla ve špatném technickém stavu. Na jejím místě navrhli novou dřevostavbu, která však svou hmotou i celkovým architektonickým výrazem vychází z původního dřevěného domku.

 

Usedlost v Jižních Čechách, NEW HOW architektiFoto: Robert Žákovič

 

Vnitřní povrchy tvoří smrkové dřevo ponechané ve svém přírodním odstínu, vnější plášť pak charakterizují prkna napuštěná tmavým olejem. Do části směřující do areálu usedlosti umístili architekti letní kuchyň s jídelnou. Vznikl tak zajímavý společenský prostor, který má sloužit k setkávání rodiny a přátel. Díky posuvným dveřím lze prostor zcela otevřít a propojit se zahradou. Výrazné odlehčení a velkorysé prosvětlení celého prostoru shora zajišťují pásy transparentní střešní krytiny. V zadní části pak budova slouží jako sklad dřeva a kolárna.

 

new how - usedlost jižní čechy

 

 

new how - usedlost jižní čechy

 

 

Usedlost v Jižních Čechách, NEW HOW architektiFoto: Robert Žákovič

 

 

new how - usedlost jižní čechy

 

  • Ateliér: NEW HOW architekti
  • Země: Česká republika
  • Datum projektu: 2017
  • Realizace: 2018
  • Užitná plocha: 349.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři