Architektura / občanské stavby

Historickou stodolu ve švýcarských vinicích rozšířila moderní podzemní přístavba

Uprostřed kopcovitých vinic severošvýcarského kantonu Schaffhausen stojí historická stodola, která slouží k lisování vína a setkávání místních vinařů – a to už od roku 1584. Během staletí procházela různými opravami a částečnými úpravami, dodnes si ale zachovala svůj původní charakter, který nenarušila ani rozsáhlá rekonstrukce a přístavba moderního podzemního objektu.

EARCH.CZ , 15. 2. 2021

Nové úpravy pro nové potřeby

Hospodářská stavba stará bezmála 440 let se nachází v kopcích pokrytých vinnou révou v severním výběžku Švýcarska. Dříve spadala pod obec Osteringen nedaleko německých hranic, ta se ale v roce 2005 stala součástí dnes dvoutisícové obce Wichlingen. Stodola prošla časem jen částečnými změnami a udržela si tak svoji hodnotnou historickou podobu.

Majitelé objektu se rozhodli v roce 2007 investovat do cestovního ruchu a přizpůsobit tak areál pro turistické a společenské využívání. Aby našli co nejvhodnější návrh řešení, uspořádali o 3 roky později architektonickou soutěž – z přihlášených architektů bylo následně vybráno 6 studií, které vypracovaly vlastní návrhy. Rekonstrukce a přístavba se týkala vytvoření nového multifunkčního prostoru pro různé společenské události, malé restaurace a prostoru pro uskladnění a výstavu vín.

Taneční sál pod vinohradem, SPPA Architekten © Jürg Zimmermann

 

Chuť experimentovat

Jako nejlepší řešení vybrala porota návrh architektů ze studia SPPA Architekten, zavedené kanceláře z švýcarského Curychu, která má na kontě řadu rozsáhlých projektů. Porotu přesvědčila především jednoduchost a elegance návrhu, který cennou historickou budovu nijak neupozaďuje, ale nechává ji naplno vyznít. Architekty na projektu zaujalo právě spojení nového se starým, což je téma, kterému se věnují dlouhodobě.

„Na nabídku jsme reagovali proto, že nás velmi zajímá možnost hledání nového využití pro stávající objekty. Je důležité podívat se, co z nich lze ponechat, co je potřeba změnit, co transformovat a znovu použít, místo toho, abychom stavěli pořád nové domy. Dalším důvodem účasti v soutěži byla chuť vyzkoušet si něco nového: kombinace cestovního ruchu, vinařství a gastronomie byla přesně to, co hodně podnítilo naši fantazii," popisuje zrod projektu architekt Peter Trachsler, partner studia SPPA Architekten.

 

Taneční sál pod vinohradem, SPPA Architekten © Jürg Zimmermann

 

Racionálně extravagantní

Architekti se rozhodli nové potřebné prostory umístit do betonového objektu se zelenou střechou postaveného východně od stodoly – stavbu přitom zasadili přímo do terénu, takže doslova splývá s okolní krajinou. Venkovní prostor mezi novostavbou a stodolou pak slouží jako zahrádka restaurace, která své místo našla právě v tomto podzemním objektu.

„Náš nápad, i když na první pohled možná trochu extravagantní, byl ve své podstatě velmi racionální. Nechtěli jsme konkurovat existující budově, protože se nám líbí její masivní vzhled a fakt, že tvoří přirozenou dominantu krajiny. Proto jsme téměř veškerý nový provoz navrhli umístit do podzemí, za stodolou. Pro toto řešení mluvily i praktické důvody – bylo nutné posílit konstrukci stavby, aby se odstranil vzrůstající tlak svahu na původní obvodové zdi,“ popisuje technickou stránku návrhu Peter Trachsler. „Kontrast nové, přesné, téměř dokonalé betonové zdi, která se setkává se starou, nepravidelnou, odkopanou, a tedy v celé své drsné kráse odhalenou původní zdí, je jedním z klíčových prvků projektu.“

 

Taneční sál pod vinohradem, SPPA Architekten © Jürg Zimmermann

 

Pro větší kontakt s okolím

Podzemní objekt z betonu zahrnuje kromě zmiňované restaurace s kuchyní také konferenční místnost a potřebné technické zázemí. Přesunul se do něj také starobylý lis na víno jako výstavní exponát. Původní stav stodoly zůstal v maximální míře zachován – architekti nepřidávali ani nezvětšovali žádné fasádní otvory a stodola zůstala nadále nevytápěná.

Vzhledem k navrhovanému umístění nového objektu pod zem bylo potřeba důsledně promyslet způsob osvětlení interiéru. Bylo jasné, že jen umělé světlo vyhovovat nebude, přímo se tak nabízelo využít střešní okna a světlíky. „Střešní otvory jsou skvělé; i ten nejmenší dokáže prosvětlit místnost neuvěřitelným způsobem. Rádi si hrajeme s různými světelnými prvky a jejich vzájemnou kombinací. Představte si, jak pěkná může být úplně tmavá chodba se silným horním světlem na svém konci,“ říká Trachsler.

 

Taneční sál pod vinohradem, SPPA ArchitektenFoto: Jürg Zimmermann

 

„Klademe si otázku, odkud denní světlo pochází a jaká je jeho kvalita. Rádi kombinujeme fasádní okna se střešními otvory, protože horní světlo je mnohem intenzivnější a barevně odlišné od světla dopadajícího ze strany. Pohled na oblohu je pak k nezaplacení – máte skutečný kontakt s vnějším světem, ať už se díváte na modrou či šedou oblohu nebo na hvězdné nebe," pokračuje švýcarský architekt. Použít standardní střešní okna nebylo možné kvůli zelené střeše porůstající trávou i svažitému terénu, architekti tak vsadili na okna VELUX v hranatých tubusech vynesená nad rovinu střechy. Do těchto tubusů jsou pak integrovány také zdroje umělého osvětlení.

Přestože okolí stodoly prošlo velkou proměnou, kolemjdoucí je na první pohled téměř nezaregistruje. Architektům se tak podařilo zajistit velmi jemnou souhru starého s moderním a to vše pomocí precizní švýcarské práce s detaily, která se projevuje jak na nových betonových konstrukcích, tak i v případě starých dřevěných a kamenných prvků. 

 

Taneční sál pod vinohradem, SPPA Architekten © Jürg Zimmermann

 

 

Taneční sál pod vinohradem, SPPA ArchitektenFoto: Jürg Zimmermann

 

 

Taneční sál pod vinohradem, SPPA ArchitektenFoto: Jürg Zimmermann

 

  • Země: Švýcarsko
  • Město: Osterfingen
  • Datum projektu: 2011
  • Realizace: 2015
  • Zastavěná plocha: 1 280.00m2
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 15. 2. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Švýcarsko stodola VELUX

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři