Architektura / interiér

Přestavba koupelny krok za krokem

Architekt Jindřich Kobr z Perfecto design zrekonstruoval koupelnu řadového rodinného domu v Praze. Foto: Perfecto design

Co člověk, to koupelna. Zatímco někdo si nedovede představit svůj život bez vany, jiní zbožňují sprchování. Zatímco někdo vyznává přírodní styl, jiní touží po koupelně, ve které si budou připadat jako ve staré továrně. Stylů, ve kterých lze koupelnu navrhnout a předmětů, kterými ji osadit, dnes existuje nekonečná řada. Skoro jako by bylo nemožné popsat přestavbu koupelny tak, aby se v ní našel každý. Přesto se o to chceme pokusit – odkrýváme proces realizace jedné konkrétní koupelny, kterou pro manželský pár navrhl architekt Jindřich Kobr.

Perfecto design / EARCH.CZ , 7. 6. 2024 / Advertorial

Dobře se poznat

Na první schůzce zasvětili klienti architekta Jindřicha Kobra do situace, ve které se nacházeli. Jejich řadový rodinný dům v Praze prošel částečnou rekonstrukcí – hotový byl obývací pokoj a na něj navazující kuchyň. Nyní si přáli přebudovat dvě koupelny, dětskou a pro dospělé, a toaletu – pro tento úkol oslovili architekta z Perfecto design.

Koupelna pro dospělé

Přestavba se týkala koupelny určené pro oba manžele. Bylo třeba ponechat stejné zařizovací předměty, ale rozmístit je lépe a pohodlněji. Pračku, která v původní koupelně z roku 2008 zabírala hodně místa, se podařilo přesunout do koupelny dětí. Díky tomu mohl být malý sprchový kout nahrazen novým, prostornějším. Každý z manželů nově získal vlastní umyvadlo. To, jak moc taková věc přispívá ke spokojenému soužití, zná dobře každý, kdo je nucen se svým partnerem jedno umyvadlo sdílet.

Foto: V původní koupelně se manželé museli dělit o jedno umyvadlo.

Šedá-bílá-dřevo a něco navíc

V době navrhování koupelny převládal obecný trend: šedá, bílá a dřevo. S tímto požadavkem přišli manželé k architektovi, ale byli otevření i neobvyklým prvkům. Tím se nakonec stala patchworková stěna kolem umyvadel. K hojně zastoupené bílé a černé přibyla také krémová barva.

Foto: V nové koupleně se výrazným prvkem stala patchworková stěna kolem umyvadel.

Bílá, ale ne tak docela

Dlažba, která pokrývá většinu stěn a podlahy, nese označení „white“, v překladu „bílá“, přitom o čistě bílou barvu nejde. Ta by totiž v koupelně nebyla praktická, protože na ní bývají viditelné nejen stopy vody, ale i ta nejmenší špína. Aby majitelé nemuseli stále uklízet, architekt doporučil dlažbu se speciální texturou, na které jsou nečistoty méně vidět. Stejně jako patchworkové stěny je matná, což nejen že vypadá lépe, ale také se o to lépe pečuje.

Jak na tenkou podlahu a stěny

Řadový domek měl stěny tlusté jen tolik, kolik bylo potřeba. Nová sprcha proto musela být umístěna na stupínek, protože zapuštěný žlab sprchového koutu vyžaduje jít 10–12 cm pod povrch. Ztenčování stropu by však mohlo vést k nepříjemné situaci, kdy by se podlaha mohla propadnout. Tímto řešením získala sprcha několik cenných centimetrů navíc, což manželé ocenili.

Při mytí je praktické mít mycí prostředky po ruce, aniž by zasahovaly do prostoru. Architekt proto navrhl přístěnek, který umožnil použití podomítkových baterií, jež nevyčnívají nad povrch, což je praktičtější a bezpečnější. Přístěnek pokračuje i za posuvné dveře sprchy, kde architekt vytvořil kosmetický koutek s úložným prostorem. Tento přístěnek je vertikálně lemován LED podsvícením, které poskytuje příjemné osvětlení.

Foto: Nový sprchový kout je praktičtější a prostornější.

Vše kolem umyvadla

Dvě krásná kruhová umyvadla s méně obvyklými černými výpustěmi leží na desce z odolného korianu. Tento materiál se v koupelně velmi osvědčil, je praktický na údržbu, tenký a na rozdíl od dřeva mu nevadí ani voda, která na něm ulpí. Pod umyvadly je zavěšená skříňka se třemi šuplíky. Stejně jako poličky je vyrobena z dubu. Ten je v interiéru hojně zastoupený, jde tedy o výrazný jednotící prvek. Skříňka, která z praktických důvodů nekončí na zemi, ale je zavěšená, je podsvícená stejně jako velké kruhové zrcadlo nad ní. Kruhový motiv prostupuje celou koupelnu. Je pocitově příjemnější než hrany a praktičtější na údržbu.

Není žebřík jako žebřík

Zatímco na levé straně umyvadla najdeme na přístěnku praktický háček na ručník, na pravé straně plní stejnou funkci topný žebřík Sorano. Výrobce jej navrhl tak, aby po každých třech příčkách byla větší mezera, kam lze snadno zavěsit nejen ručník, ale i osušku. Díky tomu ručníky i osušky lépe schnou a v zimě jsou příjemně nahřáté.

Foto: Topný žebřík Sorano je navržený s většími mezerami, ručník nebo osuška tak lze pověsit snadněji.

Černá je vždy stejná

Žebřík, stejně jako mnoho dalších prvků v koupelně, je černý. S černou je to v koupelně snadné. Na rozdíl od mědi, zlata, růžového zlata, či mosazi, jsou výrobci schopní se na ní shodnout. Vysoké černé stojánkové baterie X-Style, které slouží oběma umyvadlům, sprchové baterie ze stejné kolekce, doplňky, ovládací modul k WC, lemy sprchové zástěny i kruhové zrcadlo mají díky černé jednotný odstín.

Toaleta se vším, co k ní patří

Toaleta, šikovně ukrytá za dveřmi, nabízí spoustu zajímavých detailů. Pro větší hygienický komfort je doplněná bidetovou sprškou opět z kolekce X-Style. Tato kolekce je mimořádně komplexní. S její pomocí je možné zařídit každou toaletu i koupelnu, ať už si v ní přejete cokoli. Závěsné WC je vybaveno kulatým sedátkem, které je anatomičtější. Dubová polička slouží nejen k umístění náhradních rolí toaletního papíru, ale i telefonu, časopisu, či knížky. Architekt k ní zespodu připevnil držák toaletního papíru. Role je díky tomu schovaná, a přitom stále pohodlně dostupná. Pod poličkou byl umístěn černý odpadkový koš, což je překvapivé. Často se stává, že architektonické návrhy koupelen na odpadkové koše nemyslí. V praxi se s nimi v koupelnách setkáváme, ale v návrzích jsou často opomíjeny.

Stačí tři setkání

Přestavba vyžadovala celkem tři návštěvy v koupelnovém studiu. Po první seznamovací schůzce následovala druhá, tentokrát delší schůzka s architektem. Cílem bylo nejen poznat ostatní prostory v domě, ale především se lépe poznat navzájem. Při schůzce si manželé ujasnili, co od koupelny očekávají, jaké barvy a materiály chtějí a jak si přejí se v koupelně cítit.

Během třetí schůzky architekt představil svůj návrh ve fotorealistické kvalitě. Manželé byli příjemně překvapeni, do jak vysoké míry se návrh shodoval s výslednou podobou jejich nové koupelny. Vše, včetně spárořezů, odpovídalo plánu. Díky tomu stačilo objednat přesné množství dlažby plus standardních 10 % navíc.

Foto: Výsledná realizace odpovídá vizualizaci do posledních detailů (vlevo vizualizace, vpravo realita).

Když si to sedne

Architekt není jen odborník na čísla, plochy a roviny. Je to práce s lidmi a je výhodou umět s nimi dobře vycházet. V tomto případě se to povedlo na výbornou.  Manželé byli se spoluprací natolik spokojeni, že na závěr architekta požádali i o návrh předsíně. Lepší zakončení si snad nejde ani představit.

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři