V centru Londýna přibyly dvě nové prosklené stavby, které jsou díky speciální izolační ochraně skla energeticky nenáročné. Foto: ©Hufton+Crow
Architektura / administrativní stavby

Prosklené stavby v Londýně, které jsou energeticky nenáročné. Je tomu také právě díky sklu

Centrum Londýna je známé neustávající výstavbou nových výškových budov. Aby byly konstrukčně dokonalé, však už dávno nestačí. O slovo se hlásí to, jak výrazně prosklené stavby učinit energeticky nenáročnými. Řešením mohou být izolační skla s protisluneční ochranou.

EARCH.CZ / AGC Glass Europe s.a. , 22. 11. 2023 / Advertorial

Administrativní budova 120 Moorgate v City of London

120 Moorgate je administrativní budovou v City of London, kterou na místě nechala realizovat coworkingová společnost WeWork. V současnosti se vyznačuje fasádou s velkoformátovými zaskleními a moderním designem. Londýnská architektonická kancelář Darling Associates Architects ji však nenavrhla jako novostavbu, ale přestavbu starší budovy, která na místě původně stála. Při realizaci došlo ke kompletní výměně fasádního pláště, její výraz se tak zcela změnil.

„Abychom splnili požadavky na moderní kancelářské prostory a výrazně zlepšili požadované tepelné a akustické vlastnosti, zbavili jsme stávající budovu původní fasády a obložili ji novým obkladem, který odpovídá okolnímu prostředí,“ popisují architekti. 120 Moorgate stojí na křižovatce dvou ulic a za sousedy má dvě historické budovy. Nová fasáda se do ulice projevuje kamenným obkladem, okna jsou řešena jako izolační dvojskla AGC s protislunečním povlakem Energy 70/37 (dříve ipasol Neutral 70/37).

Nejvyšší část budovy, kterou je nárožní věž, má devět nadzemních podlaží. Na úrovni sedmého podlaží se na střeše rozkládá pobytová střešní terasa přístupná lidem, kteří v budově pracují. Interiéry pro ně byly navrženy s ohledem na efektivitu prostoru a pohodlí. Propisuje se do nich původní konstrukce ze 70. let, její technický výraz zjemňuje bílá výmalba a vybavení jako polstrovaný sedací nábytek nebo koberce.

Vzhledem ke snaze snížit energetickou náročnost budovy se při navrhování fasády myslelo jak na zimní, tak letní měsíce. Zvolené zasklení poskytuje maximální úroveň denního světla i propojení s vnějším prostředím a zároveň ochranu proti přehřívání díky parametrům snižujícím solární zisky. Vzhledem k tomu, že spotřeba energie v budovách roste právě kvůli chlazení, představují skla s protisluneční ochranou důležitý příspěvek k úsporám. Budova 120 Moorgate získala hodnocení udržitelnosti BREEAM na úrovni Very good (Velmi dobré, pozn. red.).

Foto: Nový obklad fasády administrativní budovy 120 Moorgate odpovídá okolnímu prostředí. Architekti zkombinovali kamenný obklad s okny s povlakem Energy 70/37 od společnosti AGC.

Administrativní budova The Scalpel v City of London

Budova 52 Lime Street, známá také jako The Scalpel (Skalpel, poz. red.), je 190metrová kancelářská věž navržená architekty Kohn Pedersen Fox (KPF) na území City of London.  Přezdívku získala díky svému geometrickému tvaru a řadě reflexních skleněných ploch. Díky nim má v panoramatu bankovně-obchodní čtvrti výraznou siluetu.

Architekti KPF říkají, že budovu chtěli smysluplně integrovat do jejího prostředí a docílit toho, aby nebyla další izolovanou budovou, která nebere ohled na dění kolem sebe. „Administrativní budova odpovídá jak svému městskému prostředí, tak rostoucím klimatickým požadavkům. Již od počátku projektu kladla společnost KPF zvláštní důraz na principy pasivního designu,“ říkají architekti.

Foto: Administrativní budova The Scalpel má výraznou geometrickou siluetu a řadu skleněných reflexních ploch.

Budova The Scalpel je plně prosklená, pro její plášť bylo použito stříbřitě modré reflexní sklo s protisluneční ochranou AGC ipasol shine 49/28, které budovu chrání před přehříváním. V zimě zase snižuje tepelné ztráty a pomáhá tak šetřit energiemi. Totéž platí pro osvětlení, i přes stříbřité zabarvení skla do interiérů propouští dostatek denního světla, čímž zvyšuje komfort svých uživatelů. V hodnocení BREEAM dosáhla budova úrovně Excellent.

„Fasádu tvoří více než 20 000 metrů čtverečních izolačního dvojskla. Pro zasklení dvoupodlažní vstupní haly jsme vyrobili izolační zasklení značně nadrozměrné – o celkové výšce 7,70 metru. Z hlediska požadované bezpečnosti pak bylo na vnitřní skleněné tabule použito vrstvené tepelně tvrzené bezpečnostní sklo,“ říká zástupce společnosti AGC Interpane, která je součástí skupiny AGC, a která zasklení pro fasádu The Scalpel dodala.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři