One Bishopsgate Plaza od architektonické kanceláře PLP Architecture v City of London Foto: © Hufton+Crow
Architektura / administrativní stavby

One Bishopsgate Plaza a One Braham. Dvě nové výškové budovy, které zasáhly do panoramatu City of London

V centru Londýna vyrostly dvě nové výškové budovy – jedna rezidenční, druhá kancelářská. Obě se halí do skleněného pláště a otevírají tak své interiéry výhledům na další dominanty City of London.

EARCH.CZ , 28. 4. 2023 / Advertorial

Rezidenční věž One Bishopsgate Plaza v City of London

One Bishopsgate Plaza je první výškovou rezidenční budovou, která byla v posledních letech v jinak obchodně-bankovní čtvrti City of London postavena. Jde o komplex, který zahrnuje novou 43patrovou věž a historickou budovu ve viktoriánském stylu, která se táhne podél ulice Devonshire Row.

Ve spodních patrech věže funguje pětihvězdičkový hotel Pan Pacific London s kapacitou 237 pokojů. Na zbylých podlažích jsou situované „Sky Residences“ – soubor 160 luxusních apartmánů. Sousední objekt z 19. století prošel pečlivou rekonstrukcí a rozšířením za využití původních materiálů a stavební postupů, památkově chráněná fasáda byla rovněž opravena pomocí tradičních technik. V historické stavbě je nově provozována restaurace, kancelářské a maloobchodní prostory. Obchodní jednotky se otevírají přímo do ulice i do nového veřejného prostoru, který architekti na místo navrhli.

„Příjemné a veřejně přístupné prostředí vytvořené novým náměstím − největším podél Bishopsgate − vytvořilo živý veřejný prostor, který do lokality pomáhá přitahovat lidi a přispívá k ambici města stát se 24hodinovou destinací,“ říkají architekti z kanceláře PLP Architecture, která stojí i za nejvyšším mrakodrapem City of London 22 Bishopsgate stojícím opodál. „V celém areálu je začleněna řada veřejných i soukromých zařízení, včetně podzemního tanečního sálu Pacific Ballroom umístěného pod náměstím, speciálního patra Wellbeing Floor, tělocvičny a kaváren a restaurací pro hosty i rezidenty,“ dodávají.

Budova One Bishopagate Plaza je charakteristická svou prosklenou fasádu, která pokrývá celou hmotu stavby. Ta směrem vzhůru ustupuje, aby se dobře začlenila do panoramatu čtvrti. Prosklená fasáda doplněná bronzovými lamelami maximalizuje přísun denního světla do interiérů a samozřejmě se skrze ni otevírá působivý výhled na dominanty centra Londýna jako mrakodrap The Shard od Renza Piana, Gherkin od Normana Fostera nebo historické stavby Tower Bridge a Tower of London.

„Na fasádě jsou použita jak skla ipasol 70/37 s protisluneční ochranou, tak zasklení iplus 1.0 s nízkou emisivitou pro lepší tepelný komfort. Obě skla mají environmentální certifikaci Cradle to Cradle Certified® Silver,“ uvádí společnost AGC Interpane, závod Lauenphörde, která zasklení dodala.

Foto: Budova One Bishopsgate Plaza nabízí ve spodních patrech ubytování v pětihvězdičkovém hotelu. Zbylá podlaží tvoří 160 luxusních apartmánů

Kancelářská budova One Braham v City of London

Další novou realizací ve čtvrti City of London je kancelářská budova One Braham. Dokončena byla před třemi lety podle návrhu velké britské architektonické kanceláře Wilkinson Eyre, která stojí i za vypracováním projektu rekonstrukce a přestavby bývalé londýnské elektrárny Battersea.

Kancelářská budova One Braham má 18 podlaží, na nichž se rozkládají kancelářské prostory třídy A určené pro klienty z oblasti technologií, telekomunikací a médií. Vedle prvotřídních kancelářích je v ní možnost využívat také dvě prostorné terasy v 15. a 17. patře.

Foto: Kancelářská budova One Braham se halí do skleněného pláště. Nabízí tak svým uživatelům výhled na další dominanty City of London

Hlavním materiálem, který vytváří obraz stavby, je sklo, konkrétně její prosklená fasáda. „Plně prosklená jednolitá fasáda o ploše 20 000 m2, kterou instalovala společnost Focchi Spa, kombinuje energeticky účinné povlaky AGC Stopray Vision-50 a Stopray Smart s vertikálními žaluziemi na východní, jižní a západní straně. Typy skel byly pečlivě vybrány tak, aby do vnitřních prostor pronikalo co nejvíce přirozeného světla a zároveň aby v teplejších měsících zabraňovaly nadměrnému zahřívání interiéru a v chladnějším počasí zaručovaly tepelnou pohodu,“ uvádí dodavatel zasklení, společnost AGC Glass Europe.

Výrobky AGC mají certifikaci nezávislé organizace Cradle to Cradle, jejíž norma poskytuje rámec pro hodnocení bezpečnosti, cirkulárnosti a odpovědnosti materiálů, z nichž je produkt vyroben. Certifikace dále pomáhá k dodržení standardů trvalé udržitelnosti, jakou u budov potvrzují certifikáty BREEAM a LEED. One Braham je v této oblasti držitelem certifikátu BREEAM Excellent.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 28. 4. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři