Americké studio SOM realizovalo výškovou budovu nad olympijskou čtvrtí v Londýně. Slouží jako butikový hotel a restaurace, ale najdeme zde i bytové jednotky Foto: © Hufton+Crow
Architektura / bytové domy

Nad londýnskou olympijskou čtvrtí se tyčí věž se „zahradami v oblacích“. Navrhla ji americká kancelář SOM

Jedním z nedávných příspěvků americké star-kanceláře SOM je výšková budova Manhattan Loft Gardens. Obsahuje v sobě bytové jednotky, butikový hotel a restaurace. Obrys věže formují dva hluboké výřezy, v jejichž místě vznikly střešní terasy sdílené obyvateli domu.

EARCH.CZ , 24. 5. 2023 / Advertorial

Příběh architektonické kanceláře Skidmore, Owings a Merrill (SOM) sahá až do 30. let 20. století. Po celou dobu sídlí v Chicagu – městě, do jehož podoby zasáhla již několikrát. Nejvýrazněji v polovině 70. let, kdy zde podle jejího návrhu vznikl mrakodrap Willis Tower, který převýšil i budovy Světového obchodního centra v New Yorku. SOM je kanceláří s globálním vlivem, její stavby se nacházejí doslova po celém světě. Nedávno si do svého portfolia připsala další evropskou realizaci − výškovou budovu Manhattan Loft Gardens v Londýně.

„Budova působí dramatickým dojmem, dodávají jí ho dva diagonálně vedené řezy, které vykousávají část hmoty stavby, nad prázdnými prostory se pak tyčí obytná patra. Do hlubokých výřezů jsme vložili venkovní prostory, tzv. ‚zahrady v oblacích‘, které sdílejí obyvatelé věže,“ popisuje vzhled 42podlažní věže kancelář SOM. Se svými 143 metry se tyčí ve čtvrti Stratford na východní straně Londýna, ve které se v roce 2012 konaly olympijské hry.

Foto: Architekti vložili do hlubokých výřezů zahradu kterou obyvatelé domu sdílejí

Věž obsahuje celkem 248 bytových jednotek různých dispozic. „Budova má několik různých typů a konfigurací bytů − od studií po třípokojové a podkrovní byty. Jednotky se liší nejen velikostí, ale také objemem. Vedle jednopodlažních bytů se zde nacházejí i ty 1,5podlažní a mezonety, které evokují prostorové kvality loftů v průmyslových objektech,“ popisují architekti. Současně v budově funguje butikový hotel a dvě restaurace, v přízemí se nachází prostorné lobby, které je hlavním komunikačním uzlem.

Foto: Šedavé sklo při pohledu zvenčí je z vnitřku budovy naprosto průhledné a neutrální

Vzhled budovy kromě její výrazné siluety určují také vroubkované fasády z terakoty a skla. Návrh fasády s kombinací neprůhledných a průhledných materiálů minimalizuje tepelné zisky ze slunečního záření, ale stále do interiérů přivádí dostatek přirozeného světla. Vzhledem k tomu, že fasáda je prosklená v plné výšce, bylo k dosažení požadované energetické účinnosti nutné sklo kombinující tepelně izolační vlastnosti s protisluneční ochranou. „Studio zvolilo pro fasádu s více než 17 000 m² skla ipasol Light Grey 60/33, a to díky jeho esteticky přitažlivému šedavému odstínu při pohledu zvenčí, z vnitřku budovy je však sklo naprosto průhledné a neutrální. V některých částech budovy je použito také akustické vrstvené sklo, které u izolačních dvojskel dokáže hluk maximálně utlumit,“ uvádí společnost AGC Glass Europe, která zasklení dodala.

Lehký fasádní plášť obalil hybridní konstrukci, kterou navrhl interdisciplinární tým SOM. „Abychom dokázali věž dvojitě vykonzolovat, navrhli pro ni naši architekti a inženýři z hybridní konstrukci z betonu a oceli. Díky minimalizaci množství potřebných stavebních materiálů tento přístup ve výsledku výrazně snížil náklady na stavbu i dopad na životní prostředí,“ vysvětluje kancelář SOM.

  • Ateliér: SOM
  • Země: Velká Británie
  • Město: Londýn
  • Investor: Manhattan Loft Corporation Ltd
  • Realizace: 2019
  • Plocha pozemku: 2500 m²
  • Hrubá podlažní plocha: 39299 m²
  • Fasádní zasklení: Ipasol Light Grey 60/33
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 24. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři