Rekonstrukce historického objektu restaurace Vikárka na Pražském hradě Foto: Jaroslav Kvíz
Architektura / interiér

Řemeslná rekonstrukce navrátila historické restauraci na Pražském hradě její původní vzhled

Studio Masák & Partner navrátilo historické restauraci Vikárka při katedrále sv. Víta původní výraz a zároveň zmodernizovalo i restaurační provozy. Rekonstrukce probíhala s ohledem na tradiční řemeslné postupy.

Adéla Vaculíková , 2. 2. 2022

Pražské studio Masák & Partner se obnovám a rekonstrukcím památkových objektů věnuje po mnoho let. V areálu Pražského hradu stojí již za rekonstrukcí severního dvora a několika interiérů Starého královského paláce – tedy části jižního křídla Pražského hradu, jehož součástí je například Vladislavský sál nebo kostel Všech svatých.

Objekt dnešní restaurace Vikárka na Pražském hradě získal své jméno podle původních obyvatel domu. Vikářská ulice probíhající při severní straně katedrály sv. Víta byla totiž dříve domovem vikářů – příslušníků svatovítské kapituly. Pohostinský provoz zde ale není žádnou novinkou, restaurace zde začala fungovat již v polovině 19. století.

Objekt s dlouhým stavebním vývojem byl v moderní historii poznamenán několika nevhodnými zásahy, které se architekti při rekonstrukci snažili odstranit. „Naší snahou bylo očistit a zachovat co možná největší množství historické materie, překryté a v mnoha případech i nenávratně odstraněné několika novodobými rekonstrukcemi,“ vysvětlují.

Stavebně-historický průzkum odhalil, že poslední ucelené úpravy objektu proběhly v klasicistním stylu. A právě na tuto historickou vrstvu rekonstrukce navázala. Největší změny potkaly hlavní průčelí stavby. To mělo až doteď pseudorenesanční podobu s výraznými okenními šambránami a průběžnou patrovou římsou. Tyto prvky architekti při rekonstrukci odstranili a stavbě navrátili jednoduchý výraz bez historizujících detailů.

Foto: Prostory historické restaurace se nacházejí při katedrále sv. Víta

Přibyla také dvě nová schodiště, která se svou podobou vrací k těm původním známým z historických fotografií. Pro Vikářskou ulici typická schodiště se zděným zábradlím postavená k fasádě kolmo, totiž v minulosti nahradila nevhodná schodiště podélná. „Kolmé schody se zděným zábradlím zdokumentované na řadě starých fotografií oživí parter ulice a jasně navedou návštěvníky do provozoven,“ vysvětlují architekti. Výměny se dočkaly i další prvky. Na své místo se vrátila typická špaletová okna, která se otevírají směrem ven nebo dřevěné svlakové dveře s pobíjením. Na provoz restaurace nově upomínají citlivé dřevěné vývěsní štíty.

Foto: Rekonstrukce se týkala všech částí interiérů a péči architekti věnovali všem detailům

Rekonstrukce potkala i všechny vnitřní prostory objektu. V prvním podzemním patře s širokými plackovými klenbami se nachází společenský sál. V přízemí je situován provoz restaurace a bistra s moderně řešeným interiérem s klasicistními odkazy a neutrální šedo-bílou paletou.

„Při realizaci byly velkou měrou požadovány tradiční řemeslné postupy,“ dodávají architekti na závěr. Velké množství původní obnovených prvků se nachází v prvním patře Vikárky, kde našly své místo sály a místnosti určené pro výstavy nebo konference.

  • Autoři: Jakub Masák, Jaroslav Svěrek, Petr Němejc
  • Ateliér: Masák & Partner s.r.o.
  • Město: Praha - Staré Město
  • Ulice, číslo: Vikářská 39
  • Projekt: 2017-2018
  • Realizace: 2019-2021

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři