Architektura / rodinné domy

Rodinný dům v Krmelíně

Novostavba rodinného domu v oblíbené rezidenční obci u Ostravy, nominovaná do Salonu dřevostaveb 2010. Na úzkém pozemku na okraji stávající zástavby požadovali majitelé vytvořit dvě oddělené zóny pro sebe a dospělé syny včetně venkovních teras. Přízemní bezbariérová dřevostavba byla jasným řešením!

Petr Lichnovský , 3. 2. 2011

Foto: eArch
Urbanistické řešení

Stavba se nachází na hranici stávající tradiční zástavby, jen občas narušené „Šumperákem“. Okolní nová zástavba je převážně velmi nevkusná, novostavby hrají všemi barvami. Novostavba je naopak tvarově velmi jednoduchá, bílý kvádr s předsazeným přístřeškem pro auta. Tvarově bohatší je pouze do zahrady.

Architektonické řešení

Základní hmota domu je od zahrady okrajována, jsou přiznané jednotlivé pokoje a v zákoutích vznikají klidové zóny – terasy. Největší před obývacím pokojem je kryta pergolou. Řez domu je zdůrazněn i materiálově – obal domu je bílý, v řezu je dřevěný obklad. Obývací pokoj má větší světlou výšku, je patrná i v exteriéru pod pultovou střechou.

Technické řešení

Nosná konstrukce je sloupková (50 x 150 mm), stropy jsou fošnové, větší rozpony z nosníků „steico“. Tepelná izolace je z minerální vlny, předsazená bílá fasáda z fasádního polystyrénu.

Tuto dřevostavbu najdete spolu s dalšími realizacemi v ucelené formě v Ročence dřevostaveb 2009. K dostání na oficiálním webu Salonu dřevostaveb.

Foto: eArch

Klíčová slova:

bezbariérový dům dřevostavby

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři