Architektura / interiér

Schodiště jako srdce domu otevřené k nebi. Ateliér SMLXL vypracoval minimalistický interiér pražského domu

Interiér domu v pražských Malešicích od architektů z SMLXL Foto: KIVA photography

Ateliér SMLXL vsadil při návrhu interiéru třípodlažního domu v pražských Malešicích na práci s několika základními materiály – pohledovým betonem, surovou ocelí a dubovým dřevem. Díky tomu vznikl minimalistický interiér, který doplňují produkty českých designérů.

EARCH.CZ , 21. 10. 2022 / Advertorial

Architekti Klára Valová a Martin Vančura začali na projektu pracovat ve fázi Shell and Core, což jim umožnilo pojmout interiér domu podle svého. V prvním podlaží najdeme elegantní vchod se šatnou, skryté zárubně maskují vstup do garáže a technického zázemí. Do druhého podlaží vede schodiště, které se stalo dominantním prvkem celého domu. Mohutné betonové schodiště se zábradlím ze surové oceli představuje středobod interiéru. Autoři návrhu navíc docílili zajímavého momentu, kdy člověk stojící v přízemí dohlédne až na nebe díky světlíku umístěným přímo nad schodištěm.

Ve druhém patře najdeme denní zónu domu. Nachází se zde velkorysá kuchyně s pracovními plochami po celém obvodu – rodina ráda vaří, a tak se každý člen domácnosti může podílet na přípravě jídla. Pracovní plochy nechali architekti zhotovit z tvrzeného kamene značky TechniStone, který vyniká svými mechanickými a chemickými vlastnostmi a díky zvolenému dekoru Terazzo vhodně doplňuje celý interiér.

Foto: V kuchyni najdeme velkou pracovní desku z tvrzeného kamene Technistone®

Jídelní kout se vyjímá autorským jídelním stolem kombinujícím masiv a ocel. Na jídelnu plynule navazuje obývací pokoj, jehož nepřehlédnutelným prvkem je sedačka šitá na míru od českého výrobce sedacích souprav a postelí. V obýváku najdeme konferenční stolky rovněž z tvrzeného kamene od TechniStone, které odkazují na stejný materiál uplatněný v kuchyni. Druhé patro uzavírá pracovna. Nachází se v ní knihovna ze surové oceli, která koresponduje s materiálem na zábradlí.

Foto: Architekti celý interiér koncepčně provázali v jeden celek pomocí použitých barev a materiálů

Třetí podlaží představuje noční zónu domu. Toto soukromé patro má menší ložnici se šatnou a koupelnou. Dále je zde šatna s prádelnou a dva pokoje dočasně vybavené jako pracovna a pokoj pro hosty.

Architekti pracovali primárně s neutrálními barvami podtrhujícími minimalistický koncept interiéru – bílé a betonové plochy, černé prvky a masivní dřevo se objevují ve všech částech domu, čímž dochází ke sjednocení celého prostoru.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 21. 10. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři