Architektura /

Sdružení žádají, aby bylo ukončeno projednávání územního plánu

Praha - Několik občanských sdružení a městské části Dolní Chabry a Suchdol vyzývají pražský magistrát, aby přestal projednávat koncept nového územního plánu. ČTK o tom informoval starosta Prahy - Suchdola Petr Hejl, který dlouhodobě bojuje proti vedení pražského okruhu přes Suchdol. Sdružení chtějí, aby město koncept přepracovalo, podle nich totiž není z materiálu jasné, kterých pozemků se dotknou plánované veřejně prospěšné stavby. Podle města to ale lidé poznají až z rozpracovaného návrhu, ke kterému se budou moci také vyjádřit.

Česká tisková kancelář , 21. 11. 2009

Suchdol i Dolní Chabry dlouhodobě odmítají výstavbu pražského okruhu přes jejich území i výstavbu paralelní dráhy ruzyňského letiště. Na žádost suchdolských zrušil loni Nejvyšší správní soud změnu územního plánu, která se obou staveb týkala. Hlavní město ale už změnu znovu schválilo.

Pozemky, které jsou potřebné pro veřejně prospěšnou stavbu, je možné podle platné legislativy vyvlastnit. Koncept sice seznam více než 200 veřejných staveb uvádí, podle sdružení ale neobsahuje informaci o tom, jaká území budou jednotlivými veřejně prospěšnými stavbami dotčena. Dotčeny údajně mohou být práva až desetitisíců obyvatel metropole.

"Je přitom nesporné, že dopravní stavby zařazené do veřejně prospěšných staveb, nelze řádně užívat, aniž by to omezilo kromě práv vlastníků pozemků, na nichž jsou tyto stavby umístěny, i práva dalších vlastníků," uvádějí sdružení ve společném prohlášení. Podle nich mohou být některé pozemky a nemovitosti veřejně prospěšnou stavbou znehodnoceny.

Radní Martin Langmajer (ODS) ČTK řekl, že vymezení pozemků dotčených veřejně prospěšnými stavbami bude obsahovat až rozpracovaná verze územního plánu, ke které se bude veřejnost také vyjadřovat. Podle něj právě projednávaný koncept rozpracovává některé stavby ve variantách. A teprve poté, až se rozhodne o jedné z variant, bude možné přesně vymezit dotčené pozemky. "Nemůžeme to dělat naopak. Za těmito požadavky stojí zájmy pouze několika vlastníků a suchdolského starosty. Kvůli tomu jsou blokovány stovky jiných staveb," poznamenal radní.

Praha na začátku listopadu na měsíc zpřístupnila koncept nového územního plánu, v pondělí se bude konat jeho veřejné projednání, na kterém lidé budou moci podávat k plánu připomínky. Nový územní plán by měl vstoupit v platnost v roce 2012, platit bude asi 15 let. Ve srovnání se současným plánem bude novinkou výšková a prostorová regulace, která by měla zajistit, aby nové stavby vzhledem k okolí nepřesahovaly přiměřenou kapacitu a výšku.  

sdv vit

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři