Mobilní kontejner KEBIN od architekta Jana Beka a stavitele Stanislava Líkaře Foto: Jiří Alexander Bednář
Architektura / rekreační objekty

Stavba, která může stát téměř kdekoliv. Moderní obytný kontejner osloví vysokým komfortem i designovým standardem

Bydlet kdekoliv, ale zároveň designově. Mobilní obytný kontejner KEBIN splní požadavky milovníků kvalitní architektury i designu.

EARCH.CZ , 15. 7. 2022 / Advertorial

Mobilní kontejner se vším, co potřebujete

KEBIN je mobilní obytný kontejner, takzvaný mobilheim. Jeho předností je jak vysoký komfort, tak designová kvalita. Právě s těmito faktory si ale většina lidí kontejnery nespojuje. Autoři projektu KEBIN, architekt Jan Bek a stavitel Stanislav Líkař, vás však přesvědčí o opaku – vše dokázali spojit v dokonalé harmonii.

Kontejner KEBIN je navržený pro maximální pohodlí, splynutí s okolím a praktické využití. Na malém prostoru nabízí vše, co je pro aktivní nebo pasivní odpočinek potřeba. Jeho vnější rozměry jsou 2,6 x 7 metrů a výška 2,78 metrů, stavba tedy splňuje rozměry stanovené silničním zákonem a je tak uzpůsobená pro převoz.

Splynutí s přírodou

Dominantou obytného kontejneru KEBIN jsou bezesporu prosklené plochy, které mají obyvatelům navodit pocit z provázanosti s okolní přírodou. Dvě boční okna jsou zcela výsuvná a umožňují přechod na terasy, interiér se tak s exteriérem propojuje naprosto plynule. Z přední strany kontejner ozvláštňuje panoramatické okno poskytující nezaměnitelný výhled přímo z postele. Zvenčí KEBIN poznáte podle tmavě mořeného modřínového obkladu, díky kterému doslova splývá s přírodou.

Interiéru naopak dominuje světlá březová překližka, která opticky zvětšuje celkový prostor. Součástí KEBINU je i finská lázeň, kterou je možné používat i v zimě. Středobodem prostoru je zase otočný krb. Nadčasový interiérový design nakonec doplňuje dveřní systém Magnetic společnosti M&T se subtilním madlem Yes!, které bylo využito v koupelně a na toaletě. „Systém Magnetic funguje ryze na principu magnetů zabudovaných do dveřního křídla a jejich protikusem ve dveřní zárubni. Když se k sobě obě části přiblíží, dveře plynule dovře a v zárubni pevně drží pouze magnetická síla, bez vysunutí jakékoliv střelky. Proto není k otevření dveří potřeba klika, ale stačí úchopové madlo,“ popisuje princip fungování systému Magnetic Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování.

Jelikož se jedná o mobilní dům, bylo cílem vše postavit na systému off-grid, tedy nezávisle na sítích. Elektřinu vyrábí fotovoltaické panely, ta je následně uložena v bateriích, KEBIN se tak vypořádá i s tím, že v zimě vyrobí energie méně než v létě. Voda už musí být k dispozici na místě, ideální je kontejner umístit na parcelu se studnou, toaleta je však řešena suchým způsobem.

Foto: M&T, Dveřní systém Magnetic s madlem YES! a vlastním integrovaným zamykáním

Nezapomeňte si návod

Stavba je skutečně velmi komplexní, abyste dokázali využít všech jejích výhod, nezapomeňte si prostudovat návod. Naučí vás, jak správně otevírat okna, vyklopit malou terasu, otevřít stříšku nebo ovládat nadčasové zavírání dveří koupelny a toalety. Obyvatel se musí naučit kontejner ovládat, aby mohl využívat jeho plný potenciál – je to takové bydlení hrou. Cílem stavby bylo rovněž to, aby dokázala maximálně splynout s přírodou, architekti proto vsadili na velké prosklené plochy. Inspirovali se přitom v severských zemích, kde je zcela běžné mít obývací prostory otevřené do ulice.

Pozitivní ohlasy, které na mobilní kontejner KEBIN autoři získali, zcela předčily jejich očekávání. Do budoucna si představují vybudovat flotilu alespoň 6 různých mobilheimů typu KEBIN, které budou moci být u řeky, na horách a dalších místech. Autorům se vždy líbil typ staveb “cabin in the woods” uprostřed hor − představa samoty a odpočinku tento projekt v mnohém inspirovala. Architekt Jan Bek rád staví, kupuje byty ve špatném stavu a rekonstruuje je – rád dává realitám novou tvář. A to je jádrem i tohoto projektu – překročit práh zažitých možností a dát stavbě příležitost nabídnout svým obyvatelům příležitosti mimo vymezený rámec.

Foto: Interiér obložený světlou březovou překližkou ukrývá finskou saunu

Začátek příběhu

První nápad na vytvoření obytného kontejneru se zrodil v březnu roku 2018 – v té době ještě nebylo obdobné využití kontejnerů úplně obvyklé a glamping tak známý. Autorům se zalíbila myšlenka vytvořit objekt, který by nabízel nejen přístřeší, ale i komfort, přičemž by mohl být umístěn do přírody a na další místa, kde standardní stavba být nemůže. Na mobilheimy se nevztahují klasická stavební povolení, většinou je zapotřebí pouze územní souhlas. Možnost mobility tak umožňuje stavbu umístit v netradičním prostředí, například v přírodě. Nicméně i přes tyto nesporné výhody je třeba dodržovat některá pravidla. Kontejner například není možné umístit přímo do lesa, stále se totiž musí vyskytovat na zastavitelné parcele.

A jak vznikl samotný název projektu? Spojením několika slovních hříček! KEBIN je fonetickým přepisem anglického pojmu „cabin“, které v češtině znamená chata. Jelikož má ale toto slovo v názvu již mnoho firem, bylo potřeba se odlišit. Díky lehkému fonetickému přepisu je název zábavný a zároveň se do něj mohla promítnout i architektova přezdívka z mládí. Jeho kamarádi totiž přehodili písmena v příjmení a říkali mu „Keb“. Kombinace těchto prvků tak napomohla tomu, že projekt maximálně odráží autorův otisk, který do projektu vložil. Architekt Jan Bek patří mezi velké nadšence českého designu. Projekt KEBIN vznikl ve spolupráci se Stanislavem Líkařem, který je majitelem stavební firmy 4interior&tiles s.r.o. Společně do budoucna zvažují výstavbu projektu KEBIN 2.0.

  • Autoři: Jan Bek, Stanislav Líkař
  • Ateliér: Jan Bek Architekt
  • Země: Česká republika
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 14 m²
  • Plocha pozemku: 657 m²
  • Fotograf: Jiří Alexander Bednář
  • Dveřní systém: M&T, Dveřní systém Magnetic s madlem YES!
  • Typ projektu / účel stavby: Mobilheim / Glemping
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 15. 7. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři