Architektura / rodinné domy

Modulární chata se přizpůsobí jakémukoli přírodnímu prostředí

Litevské architektonické studio ŠA Atelier vypracovalo modulární kabinu s názvem 019 Cabin, která snadno zapadne do jakéhokoli prostředí. V lesích, u vody anebo v horách – kabina díky své konstrukci funguje prakticky ve všech přírodních podmínkách bez ohledu na počasí.

Anežka Jaskmanická , 13. 8. 2022

KAŽDÁ JINÁ

Úkolem architektů z ateliéru ŠA Atelier bylo vytvořit modulární stavbu, kterou lze jednoduše přepravovat a instalovat na požadovaném místě. Architekti proto navrhli mobilní modulární kabinu, jejíž prototyp umístili v kempu Apple Island nedaleko Vilniusu. Zvolili kombinaci tenkého ocelového rámu s plechovými stěnami ­– a to z důvodu snadné výroby i vizuální stránky materiálu, který v přírodě působí takřka nenápadně.

 

Architekti zvolili kombinaci tenkého ocelového rámu s plechovými stěnami, která v přírodě působí nenápadně © Vaidotas Darulis

 

Každá kabina se může navíc pyšnit svým specifickým individuálním vzhledem, protože architekti do finální podoby zpracovaných ocelových plechů pro fasádu už nijak dál nezasahují. Sloupky různých velikostí, na kterých kabina stojí, jsou pokračováním ocelové konstrukce rámu a díky tomu může kabina stát i ve svažitém terénu. Její zásah do krajiny je tak zcela minimální.

 

Cílem bylo navrhnout modulární stavbu, kterou lze jednoduše přepravovat a instalovat na požadovaném místě © Vaidotas Darulis

 

PO RAMPĚ

Nastavitelná rampa vede na terasu, odkud majitelé vstupují už přímo do interiéru kabiny. Prosklené skládací vstupní dveře, stejně jako prosklená stěna ložnice, nabízí nerušené výhledy do okolního prostředí. Kabinu o ploše 23 metrů čtverečních zastřešuje neobvykle řešená střecha, připomínající obrácenou střechu sedlovou, která díky svému tvaru zachytává dešťovou vodu, kterou můžou obyvatelé využívat několika způsoby.

 

Interiér kabiny je přístupný po rampě © Vaidotas Darulis

 

KONTRAST

Oproti tmavé fasádě a střeše architekti zvolili pro vnitřek kabiny světlé barvy. Interiér je totiž obložen dřevěnou překližkou, která kontrastuje s tmavým plechovým exteriérem. Podélně řešená kabina má ve své centrální části zabudovanou koupelnu s kuchyní. U vchodu se nachází obývací pokoj, který ale může být zároveň místem pro spaní. Z ložnice je možné před usínáním pozorovat večerní oblohu skrze prosklenou stěnu na konci kabiny. Interiér se dá různě kombinovat také díky nábytku, který není do kabiny zabudován napevno.

 

Jako obklad architekti zvolili dřevěnou překližku © Vaidotas Darulis

 

 

Prototyp kabiny architekti umístili v kempu Apple Island nedaleko Vilniusu © Vaidotas Darulis

 

  • Země: Litva
  • Město: Apple Island
  • Datum projektu: 2019
  • Realizace: 2019
  • Zastavěná plocha: 23.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři