Architektura / bytové domy

Terasový dům ve svahu

Terasový dům, který získal Grand Prix architektů 2008 v Kategorii novostavba, je ukázkou toho, že i u nás vznikají domy, které mají možnost přihlásit se do mezinárodní soutěže Měď v architektuře.

Pavel Hnilička Architects+Planners , 19. 12. 2013

Na pozemku dnešního terasového domu stávala ve svahu zhruba 10 m vysoko nad ulicí vilka, která neodpovídala představám majitelů. Rozhodli se proto využít prudkého svahu, vystavět terasový dům a usídlit se na jeho vršku v novém pohodlném bytě. Princip terasového uspořádání umožnil ke každému bytu přiřadit střešní zahradu. Bylo tak možné vystavět kvalitu bydlení podobnou rodinnému domu, avšak „městsky zahuštěnou“ bez obrovských plošných nároků, které si současná výstavba kolonií rodinných domů v sídelní kaši vynucuje.

Dům je členěn na čtyři byty, z toho je jeden mezonetový. V patře na úrovni ulice je garáž pro osm automobilů, vstupní hala a sklípky pro každý z bytů. Domem prochází výtah, ze kterého se vstupuje přímo do jednotlivých bytů. Společné komunikační prostory tvoří pouze vstupní hala. Schodiště je vytaženo ven z domu. Spodní tři byty mají terasy na východ a jih, zatímco horní byt má terasu na východ a na západ a navazuje na soukromou zahradu. Dům je členěn na spodní část "soklu", která se zakusuje do svahu, a horní "koruny", která má objem běžného rodinného domu. Spodní těžká část, provedená z černého probarveného pohledového betonu, odkazuje na břidlicovou skálu pod domem. Horní část z měděných panelů je lehká a navozuje dojem střechy.

Fotografie: Filip Šlapal, Jaroslav Hejzlar

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři