Konverze pergamenové fabriky v Northamptonshire od britského studia Will Gamble Architects Foto: Johan Dehlin
Architektura / rodinné domy

Vestavba místo demolice. Ruiny historické fabriky doplnilo minimalistické bydlení

Britské studio Will Gamble Architects navrhlo dostavbu k ruinám fabriky ze 17. století, která zachovala atmosféru místa a majitelům poskytuje výjimečné bydlení.

Kristýna Korčáková , 17. 8. 2022

Z bývalé pergamenové fabriky s hospodářskou částí, která sloužila k ustájení dobytka, se dodnes dochovala jen torza obvodových zdí. Když studio Will Gamble Architects oslovili majitelé památkově chráněné nemovitosti v anglickém hrabství Northamptonshire, starší manželský pár, představovali si, že ruinu stavby odstraní a na jejím místě postaví moderní novostavbu.

Architekti se však rozhodli pozůstatky fabriky ponechat pro jejich historickou i estetickou kvalitu zachovat a přišli s návrhem dostavby, která ruiny glorifikuje. Tento záměr nakonec přijali nejen samotní klienti, ale také orgán Historic England, což je ekvivalent českého Národního památkového ústavu. „Obvodové zdi z počátku 17. století jsou nejstarší celého objektu,“ podotýká zakladatel studia Will Gamble s tím, že fabrika zásobovala pergamenem i královskou rodinu.

„Původní zadání klientů představovalo konverzi stájí a demolici ruiny, aby se uvolnil prostor pro novou přístavbu. Od začátku prací na návrhu bylo jasné, že klienti vnímají ruinu jako překážku, nikoli jako přednost, kterou lze dobře promyšleným a citlivým zásahem ještě více zdůraznit,“ vysvětlují architekti.

Architekti pracovali s původními zdmi a kusy kamene, které využili například pro podlahu terasy. Snaha o důsledné využití původních materiálů je patrna taky v interiéru – můžeme si tak všimnout starých cihel i pětimetrových dubových kmenů, které tvoří překlady oken a dveří a ladí tak s odhalenými dřevěnými nosníky procházejícími celým objektem. Doplňky interiéru jsou rovněž dřevěné nebo ze zvětrané oceli, aby na celek esteticky navazovaly.

Foto: Využití již existujícího se projevuje nejen navenek, ale i v interiéru

Matně černá kuchyň je snad jedinou připomínkou 21. století. Tlumenou černou doplňuje kamenná pracovní deska a zlatavé minimalistické úchytky. Černé jsou i židle okolo dřevěného jídelního stolu, nenápadná svítidla a tradiční kamna.

V otázce barev se projevuje pokora a respekt k historii. Vedle černé převažují střízlivé odstíny bílé a šedé, jež nechávají vyniknout jednotlivé materiály a struktury, takže původní charakter místa zůstává zachován. Celý interiér sjednocuje téměř bílá dubová podlaha a detaily jako přiznaná betonová podezdívka nebo drsnější struktura omítky jen dokazují péči, s jakou architekti k celému projektu přistupovali.

Foto: Architekti přesvědčili klienty, aby ruinu neodstraňovali, ale učinili z ní přednost celého projektu

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři