Byt v Josefově, starý i nový. Foto: BoysPlayNice
Architektura / interiér

Velký byt na Starém Městě, kde se potkala secese a minimalismus

Pětipokojový měšťanský byt v centru Prahy se měl změnit – ale ne zase moc. Architekti ze studia RDTH zachovali dobové prvky a starosvětskou atmosféru. K tomu přidali další, spíše minimalistickou vrstvu.

EARCH.CZ , 27. 3. 2024

Byt o výměře 172 m2 měl poskytnout všem členům rodiny dostatek prostoru pro práci, odpočinek i na skladování věcí. Rekonstrukce měla být střídmá, respektující dobové prvky, estetikou nadčasová, jemná, minimalistická. „Zásadní pro nás bylo dát vyniknout původním hodnotným prvkům a citlivě je doplnit novými,“ vysvětlují architekt René Dlask a architektka Tama Kolaříková. Byt, ačkoliv se nachází v pozdně secesním domě na Josefově, překvapivě nebyl zdobný, jedním z mála výrazných interiérových prvků je historické táflování v arkýřích. To zůstalo zachováno.

Foto: Byt si zachoval starosvětskou atmosféru a původní prvky - například táflování v arkýřích.


Co se týče dispozice, architekti odvážně přemisťovali vnitřní stěny a měnili velikost místností. Také s dveřmi se hýbalo, narovnali je na jednu osu tak, aby vznikla enfiláda čtyř místností. Výsledek působí klasicky, odpovídá však životu současné rodiny. „Nová dispozice vytváří vlastní soukromé světy jeho obyvatel v cípech půdorysu a společné prostory jsou srdcem bytu v jeho středu. Takto jsme dosáhli přirozené a rozumné hierarchie prostorů,“ komentují to architekti z RDTH.

Historizující dvoukřídlé dveře a parkety dodávají atmosféru starých časů. Všechny podlahy jsou ovšem nové, dubové, klasický parketový stromeček doplňují bordury kolem stěn. Historizující dveře jsou opatřeny novými klikami, které jsou odlity z broušené mosazi.

Foto: Nová vrstva je spíše minimalistická, nad stolem světla Kono od studia Dechem


Do koupelen dostali architekti přirozené světlo pomocí nadsvětlíků. Nadsvětlík do koupelny rodičů je doplněn o lamely, které zvyšují pocit soukromí. Závěsná svítidla navrhovalo na zakázku DECHEM studio. Pro tento projekt vzniklo svítidlo Kono, které získalo ocenění za nejlepší kolekci svítidel na Designbloku 2019. Současný životní styl a design se tu potkaly se secesí – a to docela bezkolizně.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři