Architektura / rodinné domy

Víkendový dům v mexické džungli tvoří devět betonových kostek

Uprostřed mexických lesů vyrostlo víkendové obydlí, které tvoří devět minimalistických betonových kvádrů různých rozměrů i funkcí. Rozdělení na menší objekty umožnilo architektům zachovat veškerou stávající vegetaci – celý komplex totiž vychází z přirozené divokosti okolní krajiny.

EARCH.CZ , 14. 8. 2018

Přibližně 161 kilometrů jihozápadně od Mexico City se v lesním porostu schovává víkendová rezidence Casa Bruma. Úkolu navrhnout rekreační dům na přání klienta uprostřed mexické přírody se architekti Fernanda Canales a Claudia Rodríguez zhostili netradičně, jejich výsledný projekt je ale mistrnou ukázkou architektury respektující životní prostředí.

Casa Bruma je komplex devíti samostatně stojících kvádrů, které se liší svým objemem a funkcí. Kruhová kompozice pavilonů přitom není náhodná, ale vychází ze stávajícího rozvržení zeleně, která navzdory výstavbě zůstala zcela bez úhony. Tímto uspořádáním vytvářejí izolované objekty mezi sebou soukromější prostor vnitřního nádvoří, které se stává centrem celého objektu.

Foto: eArch

Všechny pavilony jsou navrženyv duchu minimalismu jako kvádry z tmavě šedých betonových bloků. Jejich strohá jednota je rozbita jen různě velkými okenními otvory, sahajícími většinou od podlahy až ke stropu, kterými se objekty otevírají okolní krajině. Do vnitřního dvora je orientováno pouze okno z kuchyně a skleněná stěna propojující chodbu s jídelnou, okna ostatních obytných místností se obracejí ven z areálu a poskytují tak svým uživatelům větší pocit soukromí a zároveň výhled do nádherného okolí. Na většinu pavilonů navrhli architekti zelené střechy, čímž ještě více zdůraznili silný vztah stavby s přírodou.

Foto: eArch

Hlavní obytné místnosti (kuchyně, jídelna, ložnice a obývací pokoj) jsou umístěny ve čtyřech pavilonech vzájemně propojených krytou chodbou. Ve zbývajících „boxech“ se nachází pokoje pro hosty, soukromý apartmán, technické zázemí a samostatná garáž. Z vnitřního nádvoří lze po venkovním schodišti vystoupat až na střechu, která vytváří terasu nad pokojem pro hosty. Druhá pobytová střecha se pak nachází nad obývacím pokojem. Stejně jako exteriér je i interiér řešen velice střídmě. Tmavý pohledový beton je uvnitř budov doplněn leštěnými čedičovými podlahami a dubovým dřevem, použitým například na stropech či schodišti.

Minimalistický návrh rezidence Casa Bruma nechává dokonale vyznít použité materiály, které příjemně souzní s okolní zelení. Symbiózu, v níž stavba s přírodou žije, dokazuje mimo jiné fakt, že veškerá voda pro dům používaná pochází ze zachytávání dešťových srážek.

Foto: eArch

Foto: eArch

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře".

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České republiky a Slovenska. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje 85 nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém managementu kvality, systém managementu hospodaření s energií a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti, historicky označované ve svém názvu TBG – vystupuje na trhu ČR pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři