Rodinný dům v Mexiku od HW Studia Foto: Cesar Bejar
Architektura / rodinné domy

Rodinný dům z betonu provázali mexičtí architekti s lesnatou krajinou

Skrytý v terénu a maskovaný zelenou střechou. Rodinný dům respektuje místní přírodu, která se zřetelně propíjí i do jeho interiéru. Atmosféra horské oblasti podpořila výběr čtyř hlavních materiálů –⁠ kamene, dřeva, betonu a oceli.

Tereza Staňková , 20. 12. 2021

Projekt s názvem Hill in Front of the Glen uhrane svým nenápadným usazením do terénu v oblasti Morelia ve středním Mexiku. HW Studio si spolu s klientem dali záležet na tom, aby se rodinný dům postupně sžíval s okolními lesy. Hlavním materiálem se stal beton, jehož barva se v interakci s lesem pozvolna mění do zelených, žlutých či černých odstínů. „Pro klienta bylo velmi důležité zachovat drsnou atmosféru pobytu v horách,“ vysvětlují architekti.

Rodinný dům je částečně zasazen do kopcovitého terénu. Betonové klenby navozují pocit jakési zabudované jeskyně a jsou dostatečně silné na to, aby bylo možné celou střechu pokrýt zelení. „Vytvořením krásného živého povrchu navázal projekt na okolní půdu a stal se tak jedním z mnoha kopců v krajině,“ uvádí HW Studio.

Pro vstup do domu byla vybudována cesta, která je lemována dvěma betonovými stěnami. Cesta je přesně tak velká, aby zde člověk prošel pouze sám. Úzký koridor po chvíli narušuje solitérní strom. Jeho majestátnost se odráží v lehkém zakřivení betonové zdi, která ho respektuje stejně jako samotní architekti. Jakmile návštěvník strom obejde, stačí mu již pouze sejít pár schodů z perleťového kamene, aby mohl otevřít ocelové vstupní dveře.

I po vstupu do interiéru na návštěvníka čeká strohý, minimalisticky řešený prostor. Architekti ponechali všechny stěny v podobě odkrytého betonu. Dřevěná podlaha odkazuje na okolní les a vyvažuje chladnost betonových stěn. Na levé straně domu se rozkládá otevřený obytný prostor s kuchyní a jídelnou. Spotřebiče jsou umístěny tak, aby na sebe neupozorňovaly. Nábytek z dřevěných klád a oceli mluví za vše. Velkorysé prosklení obrací zrak diváka k zalesněné rokli. Na pravé straně domu jsou tři ložnice s vlastním sociálním zázemím. Výhled je zde orientován do korun stromů a nebe.

Foto: Horská lokalita přiměla architekty k výběru čtyř základních surových materiálů - betonu, skla, oceli, kamene a dřeva

Koncept domu úzce souvisí s klientovým hledáním ideálního úkrytu a ochrany. Architekti se inspirovali dětským aktem schovávání se v noci pod peřinu. „Přetahování peřiny přes sebe je elementární akt, který odkazuje na nejzákladnější část našeho já – peřina skrývá, chrání, obaluje a vytváří prostor, jenž je tak bezpečný a intimní, že odláká každého ducha nebo démona, který by mohl místnost obklopovat,“ vysvětlují architekti.

Foto: V duchu minimalismu a materiálové strohosti se nese také interiér domu

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře". 

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České a Slovenské republiky. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje sedmdesát nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém řízení jakosti ČSN EN ISO 9001 a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti – vystupují pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton. 

  • Ateliér: HW Studio
  • Realizace: 2021
  • Náklady: 350 000 USD
  • Země: Mexiko
  • Město: Morelia

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři