Zámek ve Valči se po rekonstrukci proměnil ve welness hotel Foto: Hotel Zámek Valeč
Architektura / občanské stavby

Zchátralý zámek Valeč proměnil vysočinský podnikatel na luxusní hotel. Nyní obec přestavuje starou sokolovnu

Valeč na Vysočině proslavil nedávno luxusní wellness hotel, který na zdejším zámku vybudoval místní podnikatel. Zchátralý historický objekt zachránil, nyní se s podobnou situací potýká i vedení obce. Pustilo se totiž do oprav sokolovny, na které se již významně podepsal zub času.

EARCH.CZ , 15. 3. 2023

Brownfieldy malé vysočinské obce

Obec Valeč, vzdálená přibližně patnáct kilometrů od Třebíče, má okolo 820 obyvatel. Její zástavbu tvoří převážně rodinné domy – tradiční podlouhlá stavení i novější solitéry na kompaktních půdorysech. Místní dominantou je renesanční zámek s rozlehlým hospodářským domem, který sousedí s obecní budovou sokolovny. Jsou to právě tyto stavby, které ve Valči již prošly nebo brzy projdou komplexními rekonstrukcemi. Každá sice za jiných podmínek, obě však pozitivně ovlivňují rozvoj obce.

„Valeč má s revitalizací brownfieldů na svém území bohaté zkušenosti. Rozsáhlá rekonstrukce místního zámku na hotelový komplex s wellness přinesla výrazný multiplikační efekt a podpořila podnikatelské prostředí v celém mikro regionu. Tehdy šlo o soukromé investice pana Bronislava Valy. Aktuální projekt obce na tyto investice de facto navazuje a jeho předmětem je rekonstrukce objektu bývalé sokolovny, který se nachází v bezprostřední blízkosti zámeckého areálu,“ komentuje situaci ve Valči Radovan Baloun, ředitel Odboru podnikatelské lokalizace agentury CzechInvest, která s vedením obce momentálně spolupracuje na projektu rekonstrukce sokolovny.

Zámek Valeč

Budova zámku ve Valči se svými hospodářskými objekty dnes funguje jako hotel s wellness, který je díky svým velkým ubytovacím kapacitám a množství multifunkčních sálů vhodným místem pro pořádání konferencí i svateb. Před patnácti lety se přitom celý zámecký areál nacházel ve zcela havarijním stavu. Jeho dlouhou rekonstrukci, která probíhala mezi lety 2008−2013, inicioval obyvatel Valče Bronislav Vala, který byl zároveň majitelem stavební firmy V-Stav sídlící v sousední obci. „S manželem jsme bydleli naproti zámku, byl to vystudovaný stavař, majitel stavební firmy, o zrekonstruování zámku přemýšlel dlouho,“ říká manželka Bronislava Valy Anežka Valová, která je ředitelkou hotelu.

Historie zámku sahá až do středověku, jeho dnešní podoba ovšem pochází z třicátých let 16. století. Objekt, který je chráněný jako kulturní památka, má nepravidelnou čtyřkřídlou strukturu svírající otevřený dvůr. Do dezolátního stavu se dostal postupně v průběhu druhé poloviny dvacátého století, od padesátých let v něm fungovalo místní JZD, které v objektech mělo sklady a další hospodářské provozy. Díky porevolučním restitucím se zámek sice dostal do vlastnictví původních majitelů, komplexní a nákladné obnovy se ovšem dočkal až po jeho odkoupení Bronislavem Valou.

Foto: Rekonstrukce zámku a přilehlých hospodářských budov probíhala mezi lety 2008−2013

V průběhu rekonstrukce byly zachovány a opraveny všechny původní stavby, zbourán byl pouze jeden seník. Současně v areálu vyrostla také novostavba, která v sobě obsahuje společenský sál. „Součástí projektu je i řešení všech okolních hospodářských budov, a také návrh nové budovy restaurace a společenského sálu,“ uvádí architekt Radek Martišek z třebíčského ateliéru =ER=, který je autorem projektu rekonstrukce. „Všechny stávající budovy byly zrekonstruovány s použitím původních konstrukcí i materiálů. Hodnotnější části byly opraveny restaurátorsky a při doplňování některých konstrukcí byly většinou použity tradiční řemeslné postupy. Smíšené kamenné i cihelné zdivo bylo na mnoha místech potřeba zateplit bez zásahu do fasády,“ dodává.

Dnes je možné se v zámeckém areálu ubytovat ve více než 150 pokojích. Moderní pokoje se nacházejí především v bývalé hospodářské části, přímo v zámku jsou pak ty zařízené historicky. Součástí je rovněž velké wellness s několika bazény, vířivkami a saunami, hřiště pro sportovní aktivity a mnoho dalšího. V současnosti na zámku pracují především na kultivaci zhruba devítihektarové zahrady. Vzniká zde například „Broňova alej“, pojmenovaná po iniciátorovi rekonstrukce, který v minulém roce nečekaně zemřel.

Foto: Do dezolátního stavu se zámek dostal postupně v průběhu druhé poloviny dvacátého století, od padesátých let v něm fungovalo místní JZD, které v objektech mělo sklady a další hospodářské provozy

Obecní sokolovna

Vedle soukromých projektů je ve Valči na programu také práce na rozvoji obecních iniciativ. V roce 2020 byl vypracován Strategický dokument obce Valeč 2022−2025, který se soustředí na akce spojené s obnovou infrastruktury, kulturní krajiny, rozvoje hospodářství a další podpůrné aktivity. Nyní patří k největším projektům obce rekonstrukce téměř sto let staré sokolovny.

„Po mnohaletém jednání se podařilo v roce 2019 odkoupit budovu sokolovny od TJ Sokol Valeč do majetku obce. Je zcela pochopitelné, že TJ Sokol Valeč jako neziskový spolek by nikdy nemohl pokrýt finance na spoluúčast, která je nutná, pokud si žádáte o jakoukoli dotaci. Obec tyto možnosti má. Od podzimu roku 2018 jsem starostkou obce, dříve jsem byla starostkou Sokola a po celou dobu se snažím budovu sokolovny zachránit a zrekonstruovat. Bylo několik verzí projektových dokumentací, zkoušeli jsme mnoho dotačních titulů, ale bohužel jsme nikdy nebyli úspěšní. Vše se prolomilo v roce 2022, kdy se objevil program Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití od MPO,“ popisuje situaci starostka Valče Romana Nováková.

Foto: Obec Valeč v současnosti pracuje na rekonstrukci sokolovny

Rekonstrukce sokolovny by měla obec vyjít na přibližně 42 milionů korun, z toho 23 milionů pokryje dotace Ministerstva průmyslu a obchodu. Valeč totiž patří mezi dvě desítky obcí, které na podzim uspěly v dotační výzvě, a mezi které ministerstvo rozdělí více než 550 milionu korun z Národního plánu obnovy. Po rekonstrukci bude sokolovna soužit svému původnímu účelu – znovu v ní bude hospoda, multifunkční sál pro kulturní i sportovní akce, v části podkroví pak klubovna pro TJ Sokol Valeč a dva pokoje na přespání. „Nově se přistavuje bezbariérový vstup do sálu se sociálním zázemím. Dále se také nově přistavila kuchyně, která bude patřit k sálu a nad ní bude nová pergola a venkovní posezení, které bude patřit k hospůdce,“ dodává Romana Nováková.

Valeč tak dostane prostory, které jí dnes chybí, v obci totiž funguje pouze tělocvična základní školy, která kapacitně nevyhovuje. Rekonstrukce sokolovny odstartovala v říjnu minulého roku, letos v říjnu by mělo dojít k jejímu ukončení. Na celém projektu spolupracuje vedení obce Valeč s agenturou CzechInvest, která poskytuje poradenství u revitalizací brownfieldů a spravuje také Národní databázi brownfieldů. „Rekonstrukci sokolovny se věnujeme od samého začátku, od konzultace projektu před dotační výzvou přes následnou pomoc s přípravou žádosti o podporu. Nyní máme na starosti administraci a kontrolu celého průběhu rekonstrukce, až po dokončení stavby a do plného profinancování, to znamená do okamžiku proplacení dotace obci,“ doplňuje Radovan Baloun z CzechInvestu.

Foto: Po rekonstrukci bude opět sloužit svému společensko-sportovnímu účelu

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři