Novinky a názory / zprávy

Adam Caruso a Laurent Stalder naplnili pražský Světozor

Ve čtvrtek 2. října vystoupili v rámci přednáškového cyklu ŠVÝCARSKO-ČESKÉ INSPIRACE za velkého zájmu veřejnosti (kino Světozor bylo do posledního místa obsazené) ADAM CARUSO, oceňovaný londýnský architekt, autor nové podoby Tate Britain, a teoretik architektury LAURENT STALDER. Oba spojuje zájem o propojování starého s novým a zájem o kontext.

EARCH.CZ , 14. 10. 2014

ADAM CARUSO ve své přednášce Klam modernismu, ukázal publiku všechny "vrstvy" své práce.

Představil se v roli profesora architektury na prestižní ETH v Curychu. Ukázal práce studentů, kteří vypracovávali modely různých měřítek a fotografovali je tak, že není zřejmé, zda jde o realitu či model. Dále představil svou publikační činnost, jeho cílem je znovu oživit díla zapomenutých architektů - např. Fernanda Poillona a dalších, jejichž stavby jsou podle něj nadčasové a mohly by být postaveny i dnes.

Stěžejním je pro Carusa jeho vlastní projekční činnost, tentokrát se zaměřil na dva projekty: Europaalle v Curychu: studio Caruso St John Architects vyhrálo v soutěži na revitalizaci pozemků kolem curyšského centrálního vlakového nádraží. Na 30 tisících metrech čtverečních vyrostla nová komerční i obytná zóna. Caruso se tu inspiroval v prvních kancelářských budovách, což byly vlastně paláce, i v prvních newyorských mrakodrapech.

Dalším významným projektem je oceňovaná rekonstrukce Tate Britain, která pracuje s novým propojením a uvolněním historické budovy. Typický je pro Carusa velký důraz na detail. Architekt navrhoval také nábytek, inspiroval se tím dobovým.

LAURENT STALDER, profesor historie a teorie architektury na ETH Curych, ve své přednášce Ani stará ani nová. Hledání autonomní architektury promluvil na aktuální téma současné architektonické teorie i praxe: spojování starého s novým. Stalder podal obsáhlý přehled švýcarské architektury. Představil ji jako architekturu vyzvihující lokální kontext, jednoduchost, přírodní materiály a spojování nových a starých forem bez vnějších efektů dle učení analogické školy. Jako architekturu navazující na "atmosféry" a na okolní přírodu.

Přednášky se zúčastnilo kolem 450 posluchačů z řad, studentů, architetů, novinářů i laické veřejnosti.

V pátek 3.10. se s oběma přednášejícími v rámci pracovní skupiny setkali čeští odborníci na půdě České komory architektů. Helena Doudová, Ondřej Císler, Regina Loukotová, Ondřej Synek a Mária Topolčanská.

Mluvilo se o fungování školy architektury na ETH v Curychu, kdo a jak určuje tvář školy? Jak má probíhat doktorské studium ? (Na ETH zadávají týmové práce a pomáhají vytvářet doktorandům společné prostředí). Jak motivovat studenty? Jednou z otázek bylo také, zda se mají studenti architektury učit psát texty? Laurent Stalder by raději viděl "čtení" z plánů, z kterých je vše vidět a není potřeba je opisovat textem.

Na další přednášku se můžete těšit ve čtvrtek 6. 11. 2014, kdy opět v kině Světozor vystoupí architekt ANDREA DEPLAZES - mj. autor uznávané "bible" architektů o konstruování staveb. Se svými studenty navrhl ve švýcarských Alpách chatu Monte Rosa - unikátní centrum technologických inovací i úkryt pro horolezce v jednom - a uznávaný statik JOSEPH SCHWARTZ, který významným architektům pomáhá s realizací jejich vizí. Pracuje například s Christianem Kerezem.

pořádá: o.s.Kruh ve spolupráci s Fakultou architektury ETH v Curychuspolufinancováno: Program švýcarsko-české spolupráce v rámci Fondu Partnerstvípod záštitou: České komory architektůpartneři: Ministerstvo kultury ČR, Škola architektury AVU Prahaprojekt podpořili: Nadace české architektury, Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, MDA Praha s.r.o., Sipral a. s., Vize s.r.o.mediální partneři: Era 21, Radio 1, archiweb.cz, ArtMap, earch, časopis Stavba

Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě širším vrstvám veřejnosti - tj. i mimo úzký okruh odborníků a studentů architektury. Kruh již uspořádal více než sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře a výstavu Povolání: architekt(ka). Pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře. Občanské sdružení Kruh je také iniciátorem celorepublikového festivalu Den architektury.

www.kruh.info, www.denarchitektury.cz

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 14. 10. 2014
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři