Novinky a názory / zprávy

Ikonické domy v ikonické vile Tugendhat. Výstava skvostů české moderní architektury

Vila Tugendhat v Brně ve svém technickém podlaží hostí zdarma přístupnou výstavu skvostů české architektonické moderny. Foto: David Židlický

Do vily Tugendhat putuje výstava ICONIC HOUSES. Expozice se soustřeďuje na vybrané skvosty české architektonické moderny, které patří do mezinárodní sítě ICONIC HOUSES. Výstava je k vidění v technickém podlaží ikonické vily v Brně, a to zdarma.

Muzeum města Brna / Eva Klapka Koutová , 21. 1. 2024

ICONIC HOUSES je mezinárodní projekt, který sdružuje architektonicky unikátní rezidenční domy postavené ve 20. století, navržené významnými architekty pro neméně známé klienty. Tyto domy však musí fungovat jako tzv. house muzea – domy historického významu, avšak přístupné veřejnosti. Výběr místa pro brněnskou výstavu byl nasnadě – vila Tugendhat je jedním ze zakládajících členů a od roku 2012 se dlouhodobě podílí na oceňovaném projektu.

Členy ICONIC HOUSES jsou ze světových sídel například vila Savoye ve Francii navržená Le Corbusierem, Fallingwater od Franka Lloyda Wrighta v Pensylvánii, či dům Alvara Aalta ve Finsku. V České republice nálepka ICONIC HOUSES přísluší celkem jedenácti sídlům, například Müllerově vile v Praze ve Střešovicích, Volmanově vile v Čelákovicích, Domu Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy, Loosovým interiérům a Semlerově rezidenci v Plzni, či Jurkovičově vile. Tato síť sdružuje dalších téměř dvě stě vybraných staveb po celém světě.

Foto: Müllerova vila v Praze

Výstava měla svou premiéru vloni v květnu v Praze v rámci 7. mezinárodní konference ICONIC HOUSES 2023. Nyní bude přístupná od 17. ledna do 7. dubna 2024 zdarma v technickém podlaží vily Tugendhat vždy od úterý do neděle.

Foto: Winternitzova vila v Praze

ICONIC HOUSES. Ikony české avantgardy. Autenticita a stylová rozmanitost

17. ledna – 7. dubna 2024

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři