design /

Novinky designérů, rodinné firmy, ikonické produkty i kra v kostele. 23. Designblok představuje své vystavující

Za necelý měsíc začíná třiadvacátý ročník Designbloku. Hlavními výstavními místy budou Gabriel Loci v Holečkově ulici a Uměleckoprůmyslové museum na Starém Městě. Letošní Designblok má přes 200 českých a zahraničních účastníků a po loňském omezení zahraničních hostů se chystá představit bohatý mezinárodní program po celé Praze. Festival proběhne od 6. do 10. října a jeho letošním tématem bude ŠTĚSTÍ.

Designblok , 13. 9. 2021

Kromě prostoru bývalého beuronského konventu Gabriel Loci, kde se návštěvníci mohou těšit na hlavní výstavu Designérii a celkem 152 instalací designérů a školních ateliérů v Openstudiu a výrobců a značek v Superstudiu, se letošní program rozroste o další výstavní budovu – o Uměleckoprůmyslové museum v Praze, kde bude na dvou patrech připraven výstavní koncept RENESANCE 21, představující hned několik kurátorských projektů. Prvním je Masters – „obrazárna“ předních českých výrobců, kteří kromě kvalitního designu dosahují mistrovství i v řemesle, které charakterizuje jejich výrobu. Své ikonické produkty zde mezi jinými představí FESTKA s kolem Scalatore v dekoru Mumie nebo BOMMA s oblíbenými světly Phenomena. Stěžejní produkty předvede dále Brokis, Preciosa, Rückl, TON a další. Sousedící expozice nese název Rodinné stříbro a ve spolupráci s časopisem Forbes se zde představí firmy, které se starají o rodinný poklad a know how – PETROF, Moser, Kaplan Nábytek, Tkalcovna Kubák, Vasky, Brokis, Křehký... Celé další patro bude patřit výběru designérů, kteří mistrně ovládají řemeslo a ruční výrobu svých designů. Vybráno bylo 25 tvůrců, mezi nimi například sklář František Jungvirt, designér Jan Plecháč, textilní a produktoví designéři IHOR, Bro pracující s výšivkami, šperkaři Janja Prokić a Zdeněk Vacek nebo módní designérka Denisa Nová.

Ateliér keramiky a porcelánu UMPRUM, Gréta Kušnírová. Zdroj: Designblok

„Po nelehkém roce v pandemii jsme chtěli ukázat, že je čas na renesanci. Obrodu zdánlivě obyčejného řemeslného umu, který spojuje celý konceptuální výstavní dům Renesance 21, pro který nám Uměleckoprůmyslové museum uvolnilo dvě patra. Návštěvníci zde naleznou 47 výstav špičkových českých designérů a výrobců, které pojí vynikající design, řemeslný um, ale také inovace a využívání nejmodernějších technologií ve spojení s láskou k tradici,“ popisuje koncept Jana Zielinski, ředitelka Designbloku.

Superstudio v Gabriel Loci nabídne novinky od předních zahraničních a českých výrobců, jakými jsou firmy Janošík, TON, RAVAK, Laufen či USSPA. Vitra pro letošní instalaci spojila síly se studenty ateliéru Fotografie 2 na UMPRUM a Master & Master zase s designéry Lucií Koldovou a Jakubem Pollágem. V Openstudiu si tradičně přijdou na své milovníci módy a šperku. Unisexové boty PÁR, něžná móda od Naniche, minilimistická od Daniely Peškové, kožené doplňky od PBG Studio a malý módní underground zajistí instalace #forsale by LUV. Legenda české módní scény Liběna Rochová oslaví své letošní jubileum hned dvěma instalacemi. Velmi silně obsazený je také design šperků – Janja Prokić, Maria Kobelova, blueberries, Belda, Eliška Lhotská a další. Netradiční klenot v podobě brýlí chystá Nastassia Aleinikava ve spolupráci s umělcem Patrikem Kriššákem. Mladou generaci sklářů zastupuje Anna Jožová a Vlastimil Šenkýř, nábytek Jiří Krejčiřík a dětské hry KUTULU. Na Designbloku proběhne i řada premiér – poprvé se zúčastní Space of Space s kovovým nábytkem a doplňky, sportovní značka KINOKO či parfémy na míru namíchané od Scent Roche.

Nastassia Aleinikava, brýle vytvořené spolupráci s umělcem Patrikem Kriššákem© Vojtěch Veškrna

Mladé talenty a budoucí hvězdy designérské scény přivedou na Designblok ateliéry Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, plzeňská Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, ústecké Univerzity J. E. Purkyně, Mendelovy univerzity v Brně a pražské Scholastika a UMPRUM.

Hlavním dějištěm doprovodného programu bude Reflex Stage, která každý den nabídne sérii přednášek.

Po loňské nucené pauze se uskuteční v rámci Designbloku její kmenová přehlídka Diploma Selection ve spolupráci s EUNIC – v kostele Sacre Coeur se odehrají módní přehlídky evropských diplomantů, výstava produktového designu nejlepších prací uplynulého a letošního roku bude k vidění v refektáři v Gabriel Loci.

František Jungvirt, Kolekce váz Garden Spring © Anna Pleslová

Nebude chybět výstavní konceptuální prostor Art House pod názvem Překrásná kra. V designu scénografa Marka Cpina a pod kurátorským výběrem Jany Zielinski a Jiřího Macka se v kostele  Zvěstování Panny Marie u Gabriel Loci představí více než desítka současných českých designérů skla. Ústředním a největším exponátem bude lustr Memento Mori od Maxima Velčovského pro LASVIT, který bude vytažen na původní kostelní kladku, kterou LASVIT nalezl v útrobách kostela. Na kře samotné budou plout díla Lukáše Nováka, Dechem, Ronyho Plesla, Mariety Tedenacové a mnoha dalších autorů.

Na instalace v rámci Designbloku mohou návštěvníci narazit po celé Praze. Mimo hlavní prostory se otevře například nový BOMMA Atelier v kubistickém Domu Diamant v centru Prahy, podolský ateliér designéra Ondřeje Stáry nebo zcela nový showroom mladé hodinářské značky Bohematic v Maiselově ulici. Součástí programu bude od 1. října také panelová výstava na Kampě, která vyzdvihne to nejlepší z letošního ročníku. 

23. Designblok se koná od 6. do 10 října 2021. Předprodej vstupenek začne 16. září přes GoOut.cz.

Jánošík okna-dveře. Zdroj: Designblok

  • autor: Designblok *
  • publikováno: * 13. 9. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Designblok design

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři