Novinky a názory / zprávy

Roboti a datové navrhování. Jiná architektura na výstavě Souostroví v galerii UM

Ateliér architektury III se ve svých projektech soustřeďuje na testování nových metod navrhování. Úspěchy i nepřeberné množství projektů ateliéru sleduje výstava Souostroví / Archipelago 13 *A3, která se koná v Galerii UM. Foto: Johana Pošová

Ateliér architektury III nesplňuje vžité představy o tradiční architektuře. A možná i proto sklízí ceny a pozornost nejen doma, ale i v zahraničí. Třináct let ateliéru pod vedením prof. Imricha Vaška, jeho úspěchy i nepřeberné množství projektů sleduje výstava Souostroví / Archipelago 13 *A3, která se koná v Galerii UM.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM) , 16. 4. 2024

Ateliér architektury III se ve svých projektech soustřeďuje na testování nových metod navrhování a architektonických strategií. Zaměřuje se na architektonický výzkum, ve velké míře využívá výpočetní navrhování a nejnovější technologie, zároveň klade důraz na potřeby člověka nebo na environmentální témata. 

Foto: Výstava v Galerii UM bude probíhat od 12. dubna do 25. května 2024.

Výstavu v Galerii UM lze rozdělit do čtyř okruhů, kterými se ateliér od roku 2011 zabývá: nová příroda, materialita, robotizovaná výroba a datový prostor. Souostroví tvoří reprezentativní kolekce úspěšných projektů a jejich autorů bez autoritativní hierarchie, typologické kategorizace a zapracování do časové osy.  Veřejnosti jsou představeny téměř tři desítky architektonických modelů vytvořených studujícími, doktorandy, ale také bývalými a současnými pedagogy ateliéru – Imrichem Vaškem a asistenty Shotou Tsikoliyou či Martinem Gsandtnerem. Tematické skupiny – ostrovy – představují pozoruhodné a často oceňované projekty, jež sklízely ohlas na domácích, ale i na mezinárodních výstavách Milano Design Week, Ars Electronica v rakouském Linci, Kunsthalle v Bratislavě nebo v Českém kulturním centru a Brot-Fabrick ve Vídni. K vidění jsou nejen modely, ale i reálné výstupy výzkumných projektů, jako například technologicky experimentální židle, které vznikly ve spolupráci se slovenskou společností ITB a ASL.

„Je příjemné zjišťovat, kolik nadaných a zapálených studentů a kolegů v ateliéru působilo, jaké i s odstupem času vznikaly v ateliéru zajímavé práce, které lze porovnávat a konfrontovat s mezinárodním prostředím. Těší mě, že většina kolegů se živí profesí, kterou u nás na UMPRUM vystudovali. Mnoho jich má vlastní studia a někteří z nich byli, nebo jsou součástí významných architektonických ateliérů. Jmenovat můžu Evu Kvaššayovou ve Foster Partners v Madridu, Martina Gsandtnera v Zaha Hadid Architects v Londýně, Davida Kovaříka ve Franz&Sue a Feld72 ve Vídni, Veroniku Miškovičovou u Tomáse Saracena a LAVA v Berlíně. Radost mám i z pedagogického působení doktoranda Jana Perneckého na Bartlett v Londýně a IAAC v Barceloně,“ hodnotí uplynulých třináct let ateliéru jeho vedoucí profesor Imrich Vaško.

Foto: Zastávka Harmincova v Bratislavě - studio COLLARCH

Expozici doplňuje procesuální tvorba textu robotickým ramenem, které jako jeden ze současných nástrojů ateliérové tvorby po dobu trvání výstavy performuje časovou osu a popis jednotlivých projektů na stěnách galerie.

„Instalační strategie dává podnět k přemýšlení o povaze toho, jak a z čeho jsou fyzické exponáty generovány. Je záměrně koncipována tak, že exponáty nemají žádné podstavce, ale jsou přímo umístěny na podlaze. Vynořují se z něčeho skrytého pod povrchem, z něčeho, co samo už nezbytně nemusí mít podobně pevnou, stabilní, fyzickou povahu,“ odkazuje na důležitou roli virtuálna, digitálního zpracování nebo využití umělé inteligence při tvorbě, kurátor výstavy a pedagog UMPRUM Cyril Říha.

Výstava Souostroví / Archipelago 13 *A3 nejen seznamuje s tvorbou Ateliéru architektury III UMPRUM, ale zároveň ukazuje nové, vizionářské pojetí a využívání těch nejmodernějších přístupů. Expozici bude možné navštívit až do 25. května 2024.

Vedení ateliéru: Imrich Vaško
Asistenti: Shota Tsikoliya (od 2016), Martin Gsandtner (2011-2015)
Vystavující: studující, absolventi a doktorandi Ateliéru architektury III a jeho pedagogové Imrich Vaško (ASL), Shota Tsikoliya (Collarch) a Martin Gsandtner
Kurátor výstavy: Cyril Říha
Grafika: Matúš Buranovský, Adam Varga
Architektonické zpracování: Imrich Vaško, Shota Tsikoliya, Veronika Miškovičová

Klíčová slova:

galerie výstava UMPRUM design robot vize

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři