Novinky a názory / zprávy

Zdeněk Lukeš: Kontroverzní pražské stavby a knížky pod stromeček

V posledních týdnech vyšlo několik zajímavých knížek o architektuře – možná by to byl pro některé z vás nebo vašich blízkých hezký dárek pod stromeček.

Zdeněk Lukeš , 21. 12. 2011

Foto: eArch
Historik a teoretik architektury Petr Kratochvíl je autorem knihy Současná česká architektura a její témata, kterou vydává Paseka. Obsahuje fotografie a komentář k řadě kvalitních českých realizací poslední dekády, jde tedy o docela dobrý přehled o tom, co se u nás v posledních letech zajímavého postavilo nebo rekonstruovalo.

Foto: eArch
Renomovaný spisovatel a novinář Karel Hvížďala, jehož komentáře publikuje také Neviditelný pes, vedl dlouhý a velmi zajímavý rozhovor s naší přední architektkou Evou Jiřičnou (Prostory a dialogy Evy Jiřičné, vyd. Prostor). Eva je jako vždy přímá, nevyhýbá se žádné otázce a rekapituluje celý svůj život – od dětství v Baťově Zlíně, kde pracoval její otec, rovněž architekt, přes dospívání a studie v Praze v 60. letech, odchod do Anglie, život s prvním manželem arch. Holubem i dalším partnerem Janem Kaplickým. Popisuje první zakázky i další projekty a stavby, které jí přinesly světovou slávu a také prestižní Řád Britského impéria (ten získali z Čechů v poslední době jen překladatel Martin Hilský a dirigent Libor Pešek). Líčí také svůj návrat do vlasti i současné realizace ve Zlíně. Je to poutavé čtení! (Recenze Petra Adlera Čte se to jako nejlepší detektivka - pozn.red.)

Nakladatelství Foibos je známé nejen svou edicí o vilových stavbách (v ní vyšly už všechny kraje, Praha, Brno, Slovensko i výběrová publikace), ale vydává i řadu, věnovanou architektuře pražských obvodů. Po Praze 2, 4, 5 a 10 vychází nyní kniha kolektivu autorů Slavné stavby Prahy 7 (křest byl minulou středu v Národním technickém muzeu). Mimo edice vychází ve Foibosu i čtvercový sešit Rodinné domy Jana Kotěry.

Foto: eArch
Na závěr ještě jedna pozvánka. Ve čtvrtek 22. prosince od 19 hodin budu mít poslední letošní přednášku v kubistické kavárně Grand Café Orient v Gočárově domě U Černé Matky Boží na Ovocném trhu v Praze. Naváže na tu minulou, takže tématem budou Pražské kontroverzní stavby, díl II. – tentokrát z meziválečného období. Uvidíte tedy budovy i projekty, které v době vzniku vyvolávaly polemiku: od vizí architekta Maxe Urbana, jak má vypadat moderní město, ostře kritizovaných Karlem Čapkem, přes velkorysé, ale z dnešního pohledu těžko akceptovatelné návrhy na přestavbu náměstí Republiky nebo Letenské pláně až po stavby, které – navzdory výsledkům soutěží – nakonec projektovali jiní. Pokud si tedy chcete na chvíli oddechnout od předvánočního shonu a vrátit se v čase o pár desetiletí zpět, jste zváni. Lístky lze předem zakoupit v kavárně.

Na závěr přeju hezké Vánoce a úspěšný příští rok s kvalitní architekturou!

Psáno pro Neviditelného psa autor Zdeněk Lukeš

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři