Události /

Beton University otevřela témata soudobého využití betonu v architektuře

Vzdělávací projekt Beton University v Brně otevřel témata využívání betonu v současné české architektuře a stavebnictví. Hostem celodenní konference 14. listopadu 2019 v Brně byl prof. Petr Hájek.

EARCH.CZ , 10. 12. 2019

Desátý ročník Beton University gradoval v moravské metropoli 14. listopadu 2019. Celodenní konference, jež je zanesena do akreditovaného vzdělávacího programu v projektu celoživotního vzdělávání pro členy ČKAIT a ČKA, otevřela témata věnované zejména v rovině uplatnění pohledových betonů v architektuře. „Naším záměrem je, aby lidi nezůstali zakonzervovaný, aby svoje konvence změnili a začali o těch věcech přemýšlet. A my jim přinášíme myšlenky nové,“ vysvětluje Jan Veselý z Českomoravského betonu. 

Na konferenci byla mimo jiné prezentována filozofie přístupu architekta k použití pohledových betonů včetně příkladů úspěšných realizací z České republiky i ze zahraničí. Nositelem této filozofie byl zejména prof. Petr Hájek, který svými „betonovými“ realizacemi dlouhodobě získává nejen v České republice zájem odborné i laické veřejnosti. Ostatně projekt Arcidiecézního muzea v Olomouci uspěl ve veřejné architektonické soutěži v roce 1998 a tehdy začínající mladý ateliér HŠH s architekty Tomášem Hradečným, Janem Šépkou a právě Petrem Hájkem veřejnou architektonickou soutěž vyhrál a strhl tak na sebe značnou pozornost. „Při návrhu byly respektovány všechny dochované styly od románského období až po začátek dvacátého století. Do rekonstruované a restaurované srostlice byly provedeny nové zásahy, redukované na funkčně a provozně nezbytné prvky. Nové objekty se jasně odlišují od původních konstrukcí a prostupují interiérem a exteriérem celého areálu. Při jejich tvorbě jsou použity tři materiály podporující kontrastní atmosféru mezi novým a starým: beton, ocel a sklo. Původní „staré“ konstrukce jsou obnoveny ve své ryzí podobě, nové jsou prostoupeny systémem moderních funkcí a technologií,“ vysvětlují ve své autorské zprávě architekti. 

Architekt Petr Hájek na konferenci Beton University. Foto: Ondřej Hromádko

Petr Hájek v práci s betonem pak výrazně pokračuje také již pod hlavičkou svého samostatného ateliéru Petr Hájek Architekti. Jedná se o dvě výrazné a na české poměry výjimečné realizace: Centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí zvané „Krtek“ a nová budova Centra současného umění DOX, která získala název DOX+. „Naše stavby z betonu by se daly rozdělit do několika skupin. Tam, kde se ten beton používá především jako něco, co působí esteticky, to bych řekl že je DOX+, i když tam má veliký význam také v tom, že dokáže naakumulovat chlad z nočního chlazení a ten je potom důležitý pro jednotlivé produkce, kde je potřeba, aby byl absolutní klid, což se týká koncertů, ale třeba i značný části tanečních představení Farmy v jeskyni. A pak jsou to stavby, kde jde hodně o konstrukci a zkrátka a dobře je těžko představitelné použít jiný a lepší materiál, beton je pak první volba. To je třeba Krkonošské centrum enviromentálního vzdělávání, kde bychom tu skořepinu asi těžko zvládli z jiného materiálu,“ přibližuje v přiloženém videu architekt roku 2018 Petr Hájek důvody, proč volí ke konstrukci pohledové betony.  

Účastníci tohoto semináře byly rovněž seznámeni s novými předpisy a nástroji pro navrhování nejen pohledových betonů. Součástí byly odborné přednášky na téma provádění a ošetřování betonu včetně příkladů z praxe. „S betonem je to podobně jako s člověkem. Pokud je pěkné počasí, můžeme vyrazit v tričku. Pokud je zima, vyrazíme v bundě. Pokud je horko, tak se postaráme o to, abychom se někde osvěžili. No a s tím betonem je to podobně. Takže, když betonujeme za nízkých teplot, musíme se postarat, abychom ten beton třeba přikryli, poté co je uložen do bednění – to je náhrada té bundy, kterou si bere člověk. Anebo tedy v létě musíme udělat nějaká opatření, abychom ten beton zase udrželi v kondici, aby nám neztrácel vodu vlivem odparu apod.,“objasňuje metaforou Michal Števula ze společnosti Betotech způsob, jak přistupovat k betonáži za různého počasí.

Za 10 let projekt Beton University otevřel 13 témat na 65 seminářích v 15 místech České republiky a oslovil přes 7.500 aktivních posluchačů – profesionálů v oblasti stavebnictví. Jeho pořadatelem je skupina Českomoravský beton. 

Bližší informace můžete získat na stránkách vzdělávacího projektu Beton University.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři