Prosklenou elegantní věž ve Varšavě, která nese název Warsaw Spire, navrhli architekti Jaspers-Eyers Architects. Foto: Jean-Michel Byl
Architektura / administrativní stavby

V centru Varšavy stojí otevřený veřejný blok, kde pulzuje život

Pojďme se podívat na jednotlivé budovy nového administrativního bloku ve Varšavě. Společnost AGC připravila sérii článků o jednotlivých mrakodrapech. Tentokrát představujeme stavbu Warsaw Spire. Prosklenou elegantní věž navrhli architekti Jaspers-Eyers Architects.

EARCH.CZ , 26. 4. 2024 / Advertorial

V roce 2016 byl dokončen komplex administrativních budov, který stojí v centru města Varšava. Projekt vznikl s vizí harmonicky propojit kancelářské prostory s veřejným prostorem města a nastartovat rozvoj dlouho zanedbávané městské lokality. Podařilo se vytvořit dynamicky se rozvíjející část hlavního města. Nové stavby vdechly do místa nový pulzující život. Lokalita je navíc výborně dopravně dostupná – tramvají, autobusem i metrem.

Administrativní budovy „objímají“ veřejný otevřený blok s vnitřním nádvořím, kterému se říká Plac Europejski (Evropské náměstí). Náměstí je srdcem projektu, nabízí kanceláře, restaurace a další služby, což z něj dělá živé místo pro trávení volného času. Rohy bloku jsou otevřené a fungují jako přístupové cesty na nádvoří. Urbanistický komplex administrativních budov ve Varšavě vybudovala belgická developerská společnost Ghelamco.

Foto: Silným architektonickým prvkem domu je skleněná fasáda, jejíž skla pocházejí z koncernu AGC Glass Europe.

Warsaw spire

„To místo bylo obklopeno čtyřmi ulicemi," říká John Eyers. „Namísto výstavby budov a soukromé zahrady jsme se rozhodli pro veřejný vnitřní prostor, první svého druhu v Polsku.“ Urbanistické řešení vysoké, štíhlé hlavní věže v doprovodu dvou menších staveb umožnilo vytvořit prostor veřejného parku, který nabízí únik od shonu městského života a stává se místem pro odpočinek a relaxaci. Návštěvníci tu najdou nespočet restaurací, kaváren, obchodů a služeb. Moderní pasáž poskytuje prostory pro pořádání výstav, koncertů a různých jiných akcí pro obyvatele Varšavy.

Výstavba největšího kancelářského komplexu v hlavním městě trvala tři roky. 49patrová budova se stala symbolem rostoucí ekonomiky. Komplex tvoří tři objekty: 180 m vysoká hlavní věž s hyperboloidní skleněnou fasádou Warsaw Spire A a dvě další, v půdoryse půlkruhové, budovy o výšce 55 metrů Warsaw Spire B a C. Na střeše hlavní věže byly instalovány dva dekorativní 40metrové sloupy, které sahají až do výšky 220 metrů. A v době svého vzniku stanula na 2. místě nejvyšších budov v Polsku. Se svými 237 m ji předčil pouze varšavský Palác kultury a vědy.

Foto: Projekt splňuje všechny požadavky ekologického certifikátu BREEAM Excellent.

Hlavním architektonickým prvkem celého komplexu je atraktivní skleněná fasáda. Hlavní věž, jejíž fasádu tvoří dvě prosklené „skořápky“, je do poloviční výšky zúžená. To administrativní budově dodává nápadnou, štíhle působící siluetu. Směrem vzhůru k obloze se fasáda rozšiřuje a velkoryse přesahuje přes jádro budovy. Přispívá tak k výsledné lehkosti stavby.

Skleněná fasáda, na niž bylo použito extra čiré sklo, tedy sklo s nízkým obsahem železa, má vysokou světelnou prostupnost a je maximálně neutrální. Tepelně izolační skla s povlakem s protisluneční ochranou Stopray v bezpečnostním vrstveném provedení zajišťují uživatelům tepelný komfort a snižují energetické nároky na vytápění a klimatizaci.

Celý projekt byl navržen a realizován v souladu s požadavky ekologického certifikátu BREEAM Excellent. Podle údajů investora všechny objekty splňují nejpřísnější požadavky na ekologický a energeticky optimalizovaný provoz.

Varšavská věž je symbolem Varšavy 21. století, porušuje tradici uzavřených městských bloků a slouží jako katalyzátor nových projektů v této oblasti. Projekt získal několik mezinárodních ocenění, mj. MIPIM Awards 2017 za kategorii Best Office & Business Development.

Použité produkty:

Skla na fasádě objektu jsou z produkce společnosti AGC Glass Europe. Protisluneční ochranu zajišťuje sklo s povlakem Stopray Vision-50 on Clearvision, tj. protisluneční povlak na extra čirém skle. Tato skla jsou stále častěji vyhledávána architekty pro projekty vyžadující vysoký stupeň transparentnosti a neutrality. Více informací naleznete v profilu AGC u nás na webu.

  • Ateliér: Jaspers-Eyers Architects
  • Země: Polsko
  • Město: Varšava
  • Adresa:: plac Europejski 1, 00-844 Warszawa, Polsko
  • Realizace: 2016
  • Fotograf: Jean-Michel Byl
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 26. 4. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři