Události /

ENTER | multimediálnímu bienále

Sociální sítě, chytrá móda a krádeže osobních dat budou dominovat letošnímu multimediálnímu bienále ENTER

CIANT , 14. 4. 2011

Již tento čtvrtek 14. dubna se budou moci návštěvníci pátého ročníku multimediálního bienále ENTER seznámit s uměním, jehož vyjadřovacím jazykem jsou ty nejmodernější technologie. Tato originální přehlídka bude zahájena ve čtvrtek v 18 hodin vernisáží výstavy Datapolis v galerii Národní technické knihovny. Tím ale program nebude rozhodně vyčerpán; součástí programu jsou i audiovizuální performace a řada přednášek a workshopů. Ve dnech 14. - 17. dubna 2011 se do Prahy sjede na čtyřicet zahraničních umělců a akademiků, kteří se pokusí odpovědět na otázky spojené se svobodou jedince v sociálních sítích, vztahem městského prostředí a jeho obyvatel, a konečně pak i na otázky možnosti existence a orientace člověka ve světě plném informací a dat.

výstava

Název ENTER: DATAPOLIS - multimediální bienále

Kdy

      1. dubna 2011

Kde Galerie Národní technické knihovny, Technická 2710/6, 160 00 Praha-Dejvice

Více informací

http://festival-enter.cz/

Pořadatelé multimediálního bienále ENTER se letos rozhodli programově zaměřit na umělecké počiny, které čerpají z všudypřítomného fenoménu sociálních sítí.

,,Jednou z našich hlavních hvězd je dvojice italských umělců – Alessandro Ludovico a Paolo Cirio, kterým se v loňském roce povedlo získat fotografie a veřejně přístupná data z jednoho milionu profilů na Facebooku. Tato data pak prošla přes speciální program na rozpoznávání obličejů a posléze se ocitla na speciálně připravené online seznamce. Tento případ vzbudil velký zájem nejen uživatelů Facebooku, ale celé řady světových médií a zejména společnosti Facebook, která proti této umělecké dvojici podnikla a stále podniká právní kroky. Projekt Face to Facebook do velké míry určil téma letošního bienále, takže i v jiných představovaných projektech chceme ukázat krajní situace používání sociálních sítí.”, představuje záměr kurátor Pavel Sedlák.

Součástí výstavy bude ale i řada uměleckých děl, která řeší podmínky, za jakých se pohybujeme v prostoru nabitém daty a informacemi, často neviditelného charakteru.

Pokud je řeč o prostoru, návštěvníci výstavy se budou moci seznámit na příklad s šaty portugalské umělkyně Teresy Almeidy, které se v případě nedostatku osobního prostoru dokážou nafouknout. Z dalších módních doplňků se představí boty Rambler, které při každém kroku vysílají informace na svůj speciální profil na Twitteru, či spodní prádlo vybavené zvláštními senzory reagujícími na přítomnost přitažlivého a stejně vybaveného protějšku.

Velkým tématem je i budoucnost životního prostředí, kterou zkoumá projekt slovinské umělkyně Saši Spačal, která s sebou přiveze speciální skleněnou polokouli, v níž se vytvoří svébytně životaschopné prostředí, v němž dochází k fotosyntéze. Americká skupina MIT SENSEable City Lab bude reprezentována projektem Trash Track, který sledoval cyklus, jímž prochází v současné době odpad, jenž produkujeme.

Zastoupena bude také česká scéna. Prokop Bartoníček vystaví svůj projekt Vibrator, který představuje designově vytříbený objekt propojený s hojně navštěvovaným serverem s pornografickým obsahem, jenž mění podobu Vibratoru v závislosti na návštěvnosti těchto stránek. Anna Hrušková ve spolupráci s laboratoří CIANT vyvinula šaty, jejichž podoba se mění v závislosti na rytmu hudby Clauda Debussyho. Projekt SinterHab Tomáše Rouska ukáže, že vesmírné moduly podle českých návrhů dokáží obstát i v NASA.

Program výstavy a symposia doplní taneční vystoupení v divadle Archa, kde se vedle česko-portugalského projektu ADAPT:act představí se svým novým projektem 15 Steps uznávaná česká tanečnice Věra Ondrašíková.

Bohatý program patého multimediálního bienále ENTER uzavře v sobotu 16. dubna RESET Night pořádaná v klubu Cross, jež nabídne i něco příznivcům elektronické hudby. Tento večer v našich podmínkách ne zrovna známého stylu witch house vystoupí řada zahraničních hvězd tohoto odvětví po boku těch českých jako je Tempelhof či REVEREND D‡CK.

Tisková konference k multimediálnímu bienále ENTER proběhne ve čtvrtek 14. dubna od 11 hodin dopoledne v prostorách noční studovny Národní technické knihovny. Hosty bude vedle organizátorů – ředitele o.s. CIANT Pavla Smetany a kurátora Pavla Sedláka – i několik vystavujících umělců: Alessandro Ludovico, Paolo Cirio, Prokop Bartoníček, Mark Shepard, jenž představí svůj projekt alternativní navigace do iPhonu, a Erik Conrad, který na výstavu přivezl své speciálně upravené vesty, které dokáží interpretovat data nasbíraná v prostředí, kde se nachází jejich nositel.

  • autor: CIANT *
  • publikováno: * 14. 4. 2011

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři