Události /

I.P. Pavlova novým obývacím pokojem Prahy?

Ve dnech 26. 7 - 10. 8. 2013 se náměstí I.P.Pavlova promění v obývací pokoj.

EARCH.CZ , 25. 7. 2013

Vytvořit atmosféru obývacího pokoje ve veřejném prostoru je sen každého, kdo veřejný prostor navrhuje, či zařizuje. Obývací pokoj - jakási veřejná část našich bytů, domů - se stal synonymem pro Otevřenou scénu. První hosty do obývacího pokoje na I.P.Pavlova jsme pozvali asi před dvěma měsíci, oslovili jsme umělce a širokou veřejnost, aby svou účastí - vystoupením podpořili proměnu pražské Magistrály. Dva týdny před akcí jsme vydali tištěný program, který zachytil účinkující, kteří se do té doby (17.7.2013) přihlásili. V tuto chvíli je v programu 45 pražských iniciativ, uměleckých a hudebních skupin. Počet samotných účastníků tak přerostl číslo 100. Tištěnou a digitální verzi programu jsme použili pro oslovení dalších potenciálních zájemců a každým dnem se počet vystupujících rozšiřuje, proto je důležité sledovat aktuální podobu programu.

Po malbě Patrika Hábla zahájíme jednodenní vybavovaní nábytkem, kde se dominantním kusem stane stůl, který po dobu dvou týdnů bude sloužit jako hlavní scéna.

Při tvorbě programu na Otevřenou scénu jsme upustili od organizování akce jakožto festivalu a namísto, abychom vystupovali jako dramaturgové celé akce jsme se spoléhali na spontánnost. Spontánnost je možné považovat za kurátorský vstup ze strany CCEA, kde se organizátor vzdává programu a nechává volnou ruku jednotlivým zájemcům, aby si vybrali čas vystupovaní. Nehonorovaným vstoupením všichni účinkující podporují nejen transformaci Magistrály, ale i tento koncept otevřeného obývacího pokoje, ve kterém se budou střetávat kolemjedoucí, sousedé, turisté…

Otevřena scéna je pozitivní přistup k tomuto komplikovanému veřejnému prostoru. Nejde nám o transformaci Magistrály na pěší zónu a jsme si vědomi, že Magistrála bude vždy plnit důležitou dopravní funkci, ale jde nám o kvalitu tohoto veřejného prostoru. Je to jeden z mála veřejných míst, ve kterém Praha může dokázat, že je soudobým městem a že se umí vypořádat se skutečným veřejným prostorem, ve kterém je rušná doprava, který je slušně obestavěný, ale ve kterém jsou obrovské plošné rezervy pro budoucí rozvoj města. Kde jinde než na Magistrále mají vzniknout veřejné stavby III. generace a kam jinam než na Magistrálu by XXI. století mělo soustředit svoji energii.

Otevřená scéna je malý příspěvek ke společnému úsilí městských částí Praha 2, Praha 4, Praha 1 a Praha 7, magistrátu hl.m. Prahy, CCEA, Auto*matu a dalších aktérů, aby se kvalita a vzájemný respekt staly součástí našich životů, namísto agresivity a nerespektování odlišností - nerespektování cyklistů řidiči, chodců cyklisty anebo řidičů řidiči.

Veřejnost se může aktivně zapojit do projektu buď svým vystoupením na otevřené scéně nebo formou:

diskusí komentářem do Knihy velkých změn po dobu trvání akce  na blogu: novamagistrala.wordpress.com   na fb: facebook.com/MagistralaNovaPrazskaTrida  zasláním historických a zajímavých současných fotek prostoru magistrály nebo je přinést k naskenování 9. 8. na Otevřenou scénu.   skrz Flash mob každý den během akce v 19 00 email: urbanity@ccea.cz

Poděkování patří všem vystupujícím na Otevřené scéně, všichni se projektu Magistrála=Nová Pražská třída účastní bez honoráře.

Projekt vzniká za podpory hl. města Prahy

Nad projektem převzal záštitu RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D., primátor hlavního města Prahy Nad projektem převzal záštitu Ing. arch. Václav Vondrášek, místostarosta MČ Praha2

Sponzoři projektu: AAA BARVY, ALTYSOUND, ALZA, BOOM TISK, KSH – bezpečnostní služba, COPY GENERAL , KOMWAG, ZAHRADNÍ ARCHITEKTURA KURZ, Mediální partneři: A2, Artmap, Archiweb, Earch, Era 21, Radio 1, Radio Wave

Za podporu a networking děkujeme rovněž Kanceláři veřejného prostoru – ÚRM Praha, Italskému Kuturnímu Institutu v Praze, Q Café a flashmob.cz komunitě.

Klíčová slova:

Akce

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři