Události / architektonické soutěže

Parking pro Hong Kong - mezinárodní ideová soutěž

Stavby pro parkování již zaujaly obrazotvornost spisovatelů, fotografů a filmařů, přesto zůstávají na okraji našeho zájmu – chápány především jako tajemná zakázaná území nebo impozantní tiché stavby, jež pouze míjíme.

EARCH.CZ , 29. 7. 2011

Vozové parky nejsou svými uživateli příliš ceněny (příliš chladno, tma, nebezpečí, atd.) a tato soutěž snad nabídne jiná řešení pro tento příliš klidný typ staveb.

Foto: eArch

Hong Kong, situovaný na jižním pobřeží Číny a uzavřený deltou Perlové řeky a Jihočínským mořem, je znám svým širým horizontem a hlubokým přírodním přístavem. A se sedmimilionovým obyvatelstvem je jednou z nejlidnatějších lokalit světa. Většina jeho povrchu je tvořena kopci a svahy, z nichž méně než 25% je využitelných a asi 40% zbývající volné plochy je zachováno jako přírodní parky a rezervace.

Cíl soutěže

Cílem této mezinárodní soutěže je návrh ikonické a alternativní parkovací věže v centru Hong Kongu. Nová věž má obsahovat několik možností pro pořádání akcí typu koncert, výstava umění, módní přehlídka, slavnostní večeře, filmová projekce, atd. Architektura nové budovy musí reflektovat tendence současného designu, vyčnívat svou funkcí parkovací věže a zároveň zapadat do okolního urbanistické krajiny Hong Kongu.

Tato soutěž si klade za cíl:

Foto: eArch

- Vyzdvihnout a ocenit široké spektrum kvalit, především funkčnost, konstrukci, detail, atd. Vyhledat a zdůraznit jedinečné aspekty návrhu originální parkovací věže obsahující alternativní náplň. - Rozvinout diskusi názorů s ohledem na bezpečnost parkovacích proctor a všechny fobie s tím spojené, jako starch ze tmy, špína, chlad, atd. - Podpořit využití trvale udržitelných návrhů ve všech stránkách zadání soutěže.

Struktura soutěže

Jedná se o jednokolovou ideovou soutěž s cílem vybrat nejvhodnější návrh, který nejlépe odpovídá obecným i specifickým podmínkám soutěže. Jde o otevřenou mezinárodní soutěž, podporovanou společností [AC-CA],za účelem vytvoření progresivních ideových návrhů současnosti. Reálná stavba Alternativní parkovací věže není v plánu.

Ceny:

1. místo 3000 USD 2. místo 1600 USD 3. místo 800 USD Dalších sedm obdrží čestných uznání

Termíny

Poslední možnost přihlášení nejpozději do 15. října 2011.

Vyhlášení výsledků bude 30. října 2011.

Společnost AC-CA

Foto: eArch

Pořadatel soutěže, Londýnská společnost [AC-CA], se zabývá organizováním architektonických soutěží a publikováním vítězných návrhů. Pro první tři vítěze je připravena peněžitá odměna. Svými aktivitami provokuje a inspiruje, vytváří příležitosti pro vyjádření talentu, vizí a zaujetí pro dobrou architekturu. Stává se prostorem pro zviditelnění architektonických vizí a konceptů vzešlých ze soutěží. Její soutěže jsou přístupné všem - studentům architektury, absolventům i praktikujícím architektům.

Více informací hledejte na stránkách pořadatele:

www.ac-ca.org

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři