Události /

PechaKucha Night Prague Vol. 68 proběhne výjimečně online. Sledovat ji bude možné skrze platformu Moje kino LIVE

Ve středu 29. dubna se koná 68. večer PechaKucha Night Prague, tentokrát však netradičně online, prostřednictvím živého vysílání. Deset hostů z oblasti architektury, grafického a produktového designu, módy a výtvarného umění výjimečně promluví online. PechaKucha proběhne jako vždy ve formátu 20 obrázků x 20 vteřin, živé vysílání bude navíc obohaceno o chat, v rámci kterého budou odpovídat na dotazy diváků jak samotní autoři, tak i členové dramaturgické rady – Petr Babák, Adam Gebrian, Jana Kostelecká, Tomáš Luňák, Klára Peloušková, Barbora Špičáková, Cyril Říha, Jan H. Vitvar a Alan Záruba.

EARCH.CZ , 27. 4. 2020

PechaKucha Night Prague Vol. 68 bude prvním večerem za čtrnáct let, který neproběhne v oblíbeném a často vyprodaném žižkovském kině Aero, ale nabídne divákům zážitek ze setkání s inspirativními hosty online, z pohodlí a bezpečí domova.  “Neuměli jsme si představit, že bychom se pustili do varianty, kde se nepotkáme s mluvčími fyzicky, nepotřeseme si rukou, nesejdeme se po skončení na baru… Nakonec jsme si ale řekli, že přijmeme současnou situaci jako výzvu. Je to sice nepříjemné, ale nejsme alespoň omezeni kapacitou kina Aero a může tak „přijít“ více diváků. Snad to bude jen jednou a bude to zajímavá a výjimečná zkušenost.“, dodává pořadatelka pražské PechaKucha, Jana Kostelecká. 

Během jednoho večera diváci uvidí na svých obrazovkách deset prezentací, v rámci kterých dohromady čtrnáct hostů představí své aktuální projekty. Přednášku s názvem Hello Sister, Welcome in China připravily architektky Markéta Mráčková a Barbora Šimonová, které se seznámily při studiu na AVU. Společně vystupují pod alter-egem Šimon Mráček a v roce 2016 založily kulturní družstvo cosa.cz, s cílem zastřešit své různorodé aktivity – architekturu, výtvarné umění, literaturu a video. Další dvojicí, která představí svůj projekt, jsou designéři a studenti Ateliéru grafického designu a nových médií na pražské UMPRUM, Jan Stuchlík a Josef Gečnuk. Ti stojí za vznikem digitální platformy Missing studies, jenž propojuje uživatele různých oborů na základě jejich společných zájmů a témat a vytváří základy pro nezbytnou mezioborovou spolupráci. Knihu Skrytá místa na PKNP Vol. 68 uvede její autorka, architektka Kateřina Pazourková. Při práci na knize mapovala opuštěné budovy, zaniklé dvorky, zamčené průchody a zapomenuté zahrady, a vznikl tak jakýsi atypický průvodce po Pražské památkové rezervaci. Dalším hostem večera bude fotografka, vedoucí ateliéru dokumentární fotografie na pražské FAMU a šéfredaktorka časopisu Fotograf, Markéta Kinterová. Ta ve své prezentaci představí jak kurátorskou tvorbu, tak i tu vlastní, ve které se věnuje především konceptuální fotografii, často s přesahy do veřejného prostoru. Z Uherského Hradiště se na živé vysílání připojí čerstvá absolventku ateliéru malby na AVU, malířka Mária Gloza. Hlavními náměty jejích děl jsou folklorní výjevy, inspirace lidovými tradicemi, rituály a mýty. Jiným tématům se ve svých dílech věnuje další z hostů, malíř a absolvent brněnské FaVU VUT, Dominik Forman. Je spoluautorem Manifestu radikálního realismu a programově se obrací k realistické tvorbě druhé poloviny 20. století vznikající převážně v sovětském bloku. 

Duo designérů Eda Herrmann a Matěj Coufal za sebou mají účast na několika prestižních designerských soutěžích a přehlídkách. Pod značkou Herrmann&Coufal navrhují především objekty každodenního života propojující umění, řemeslo a industriální reprodukovatelnost, ale baví je i přesahy do jiných oborů. Na PKNP promluví o chystané putovní výstavě týkající se fenoménu DIY, kterou chtějí poukázat na to, že design není jen něco elitního a povrchního, ale pravá krása se skrývá ve smyslu objektu a jeho příběhu. O udržitelnosti v módě promluví Barbora Procházková, absolventka ateliéru Designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM. Ve své práci se soustředí na to, jak přistupovat k profesi módního návrháře a profilovat svou tvorbu ruku v ruce s ekologií a se snahou zpomalit kolotoč konzumu. Grafik Jan Matoušek a fotograf Vojtěch Veškrna na dubnové PKNP představí knihu Squadron o válečné aviatické historii Československa, s dosud nepublikovanými negativy Ladislava Sitenského. Tato vizuálně unikátní kniha byla mimo jiné nominována na Nejkrásnější českou knihu roku 2019. Další host promluví o tom, jak periferie logistických center zabírají stále více zemědělské půdy, ovlivňují životy mnoha obyvatel a vytvářejí zcela nové vztahy v krajině. Jsou nazývána Ocelová města a stejný název nese i kniha, kterou na PechaKucha uvede jeden z editorů, Tadeáš Říha.

Diváci mohou všechny mluvčí vidět ve středu 29. dubna od dvaceti hodin a dvaceti minut prostřednictvím platformy Moje kino LIVE, za kterou stojí společnost Aerofilms.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

PechaKucha Night Prague Vol. 68

29. 4. 2020 | 20:20 | Moje kino LIVE 

Fb událost: bit.ly/PKNPvol68_online

Vstupenky: bit.ly/PKNP_MojeKinoLIVE

Více info na www.pechakucha.cz

O PechaKucha

Projekt PechaKucha [pečakuča:] vymysleli a uvedli v život roku 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham. PK vytváří prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků, divadelníků, filmařů a muzikantů na jednom místě v jednom čase. Každý mluvčí má pro svůj výstup 20 obrázků a každý z nich může komentovat v maximální délce 20 vteřin; 6 minut a 40 vteřin ho tak dělí od nástupu jeho následovníka.

V Praze se PechaKucha koná již čtrnáctým rokem. Do dnešního dne vystoupilo na pódiu žižkovského kina Aero 838 hostů. Audiovizuální archiv všech vystoupení je přístupný online na www.pechakucha.cz

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 27. 4. 2020
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

PechaKucha Night Prague online

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři