Architektura / interiér

Moderní dům, na kterém není potřeba nic měnit

Ateliér ARCH.Z.STUDIO realizovalo moderní rodinný dům v okrajové části malebného moravského města. Foto: Lukáš Pelech

V okrajové části malebného moravského města vyrostl dvougenerační rodinný dům ve svažitém pozemku, který navazuje na volnou krajinu bez dalších sousedních objektů. Konfigurace a tvar pozemku se staly zásadními východisky pro dispoziční a objemové řešení a design domu. Symbióza funkčnosti a minimalismu je patrná na první pohled.

JAP FUTURE s.r.o. , 7. 6. 2024 / Advertorial

Investor přistupoval k budoucí podobě domu velmi aktivně. Nechal se inspirovat hlavně osobními zážitky z dětství, které měly velký vliv na finální dispozice a celkové uspořádání domu. Jezdíval k dědečkovi, jehož selské stavení bylo do tvaru U a na vytvořeném nádvoří vždy pulsoval způsob života, který ho okouzlil a jeho prioritou bylo stejnou atmosféru přenést do nového bydlení.

Foto: Hlavní atrium s půltunovými kameny a bonsajemi je srdcem domu.

„Ano, klient měl o domě předem danou představu“, potvrzuje Ing. arch. Jaroslav Ševčík z ARCH.Z.STUDIA, který měl projekt na starost a dodává: „Dům měl být minimalistický, situovaný tak, aby byl využit plně potenciál pozemku. Bydlení se mělo odehrávat na jedné úrovni limitováno minimem bariér. Přáním bylo vytvoření volné dispozice s vazbou na exteriér a provázání vnitřních a venkovních míst“.

Dům je navržen jako jednoduchý kubický kvádr zasazený severní stranou do svahu pozemku. Jižní část poté navazuje volně na pozemek zahrady s výhledy na část města a protilehlou krajinu a část domu levituje v prostoru. Ze severní strany volně přechází rovina terénu v extenzivní zelenou střechu. Situování a zapracování domu do sklonitého terénu je koncipováno tak, aby nebyla přerušena kontinuální rovina sklonu svahu a nevznikly nepřirozené erozní vlny.

Foto: Přirozené propojení interiéru s venkovním prostředím

Život v domě se odehrává především okolo hlavního atria, na které navazují obytné místnosti s orientací do exteriéru. Ambicí atria, kromě praktické funkce prosvětlení interiéru, je odkázat prostřednictvím velkých půltunových kamenů s vysázenými bonsajemi na neuchopitelnou nadčasovost. V jednom okamžiku máte kolem sebe živoucí idylu, ale to se může rázem změnit. Příkladem je kdysi prosperující a dnes opuštěný americký Detroit, ve kterém si příroda bere zpět, co dřív bývalo její.   

Odsunutím velkých prosklených oken lze interiér snadno propojit s venkovním prostředím a navodit tak nejen pocit, ale i realitu bydlení v přírodě. V každém bodě, kterékoli obytné místnosti je vnímán kontakt s venkovním prostorem zahrady, která je pojata velkoryse v anglickém stylu. Nechybí ani 25metrový bazén, který majitelé využívají pro trénink na triatlon. Ochranu domu před sluncem zajišťují venkovní pohyblivé stínící markýzy v dřevěném provedení.

Foto: Dveře MASTER bez nadpraží s výškou 2 800 mm, bílé opláštění s černou linkou hliníkového rámu

Jednoduchému výrazu exteriéru odpovídá i minimalistické řešení interiéru. Ladění barev je ve škále od bílé po černou, a to hlavně u všeho, co nejde snadno vyměnit, třeba okna nebo dveře. V domě jsou použity kvalitní pohledové materiály jako je velkoformátová keramická dlažba, ta kontrastuje s jednoduchým bílým a dřevěným lamelovým podhledem nebo obložení koupelny bílým mramorem z italské Carerry. Veškeré nábytkové vybavení je od firmy Sykora, která už není jen výrobcem kvalitních kuchyní, ale produkci rozšířila o kompletní nabídku interiérového nábytku, ať už do denní nebo klidové zóny. Odborníkům nabízí pomocnou ruku při zpracování návrhu interiéru, a to díky vlastnímu softwaru s využitím široké škály nábytku s výrobou na míru.

Foto: Dřevěný lamelový podhled a dveře IDEA v posuvu do stropu PREMIUM

Koncepce interiéru domu je založena na rovnoběžnosti roviny podlahy a podhledu ve výšce 2800 mm. Zvolenou výšku dodržují i dveře ve skryté zárubni, které stejně jako obklad stěn EFEKTA, stínící markýzy a schodiště do suterénu, vyrobila a namontovala firma JAP. „Otočné dveře MASTER bez nadpraží ve skryté zárubni AKTIVE nemají s touto výškou žádný problém díky unikátní konstrukci, která je tvořena hliníkovým rámem, takže se architekti nemuseli nijak omezovat. Designovou parádou je jemný kontrast mezi bílým opláštěním dveří a černou linkou hliníkového rámu,“ upřesňuje jednatel firmy JAP, Petr Paksi a doplňuje: „Myslím, že se podařilo funkčně začlenit i prosklené posuvné dveře v rámu IDEA, které přirozeně oddělují obytné a servisní místnosti. Navíc výborně doplnily minimalistický trend interiéru“.

„Jedná se o výjimečný dům, respektující své okolí a vazby na zahradu. Důležité jsou i nabyté zkušenosti s realizací podstatných detailů a skloubení nároků klienta s dovednostmi dnešního stavebnictví,“ shrnuje Ing. arch. Jaroslav Ševčík a majitel domu navazuje: „Plány jsem nosil v hlavě téměř 20 let. Vedle pana Ševčíka se na domě podílel i další architekt, Čestmír Huf a designér, Lukáš Čapka. Všechny musím ocenit, protože respektovali moje představy, pomáhali je realizovat odbornými radami a zkušenostmi, vedli mě úspěšně k cíli a já mám na konci pocit, že je to moje dílo… Ale bez nich by to nešlo. Realizace se povedla na jedničku, protože máme dům, na kterém bychom určitě nic neměnili.“

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři