design / Produktový design

Sledujte online: Tématem říjnové Vitra Session bude tvorba designéra Jeana Prouvé

Catherine Prouvé Foto: Zdroj: Vitra

Říjnová online konference Vitra Session zve k prozkoumání fantastické tvorby francouzského designéra a architekta Jeana Prouvé. Jeho život i předměty vzniklé dle jeho návrhů představí zástupci značky Vitra, která na podzim odhalila novou kolekci Prouvé, a také dcera legendárního designéra Catherine Prouvé. Chybět nebude ani nahlédnutí do obsáhlého archivu Vitra Design Museum. Vitra Session proběhne online 20. října v 10:00 a je možné jí sledovat bez registrace na webu švýcarské značky Vitra.com.

Vitra , 18. 10. 2022 / Advertorial

V současné rychle se měnící se době, a zejména pak v uplynulých dvou letech v souvislosti s pandemií, se požadavky na naše domovy a jeho vybavení přirozeně mění. Ačkoliv pandemické roky nezažil, všestranný francouzský konstruktér, architekt a designér Jean Prouvé tuto potřebu velmi dobře chápal. Prouvé se narodil v roce 1901, prožil dobu dvou světových válek a na výzvy své doby reagoval vytvořením nové konstrukční filozofie. Na základě principu racionální výroby navrhoval odolný nábytek bez zbytečných prvků a budovy, které bylo možné rozebrat, modifikovat a přesouvat.

„Jean Prouvé je pro mě francouzským protějškem Charlese a Ray Eamesových. Společná je jim kombinace konstrukční poctivosti a následného tvůrčího vyjádření nadčasové krásy,“ vysvětlil Rolf Fehlbaum, emeritní předseda představenstva společnosti Vitra.

Při své návštěvě Paříže v 80. letech 20. století si Rolf Fehlbaum koupil vintage židli Antony Chair od Jeana Prouvé z roku 1954. Tato koupě znamenala počátek nejucelenější sbírky nábytku Prouvé na světě, kterou nyní spravuje Vitra Design Museum. V úzké spolupráci s rodinou Prouvé se vybrané návrhy nakonec v roce 2002 dostaly do sériové výroby – s cílem, aby tyto poněkud zapomenuté výrobky byly znovu zpřístupněny širší veřejnosti.

Vitra Sessions je série krátkých online akcí, které zkoumají, jak se vyvíjejí kanceláře, domovy a veřejné prostory. Formát přináší klíčové přednášky odborníků z různých oborů a odvětví. Jejich součástí jsou rozhovory o designu, produktové novinky s praktickými tipy pro jednotlivce i firmy a kreativní postřehy z oblasti nábytkového designu i mimo ni.

Chcete-li se přihlásit na Vitra Session, navštivte prosím tento webový odkaz.

  • autor: Vitra *
  • publikováno: * 18. 10. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři