Události / architektonické soutěže

Umělecké dílo pro kruhový objezd v Nepomuku

Město Nepomuk je v povědomí české i světové veřejnosti spojeno především se sv. Janem Nepomuckým. K tomuto rodákovi se město nyní hrdě hlásí v soutěži na umělecké dílo, jehož tématem je právě sv. Jan Nepomucký.

EARCH.CZ , 2. 8. 2016

Předmětem soutěže je řešení nového kruhového objezdu na hlavní silnici I/20 v Nepomuku s použitím tématu sv. Jana Nepomuckého. Zadavatel přesně nespecifikuje, jakou podobu bude ztvárnění tématu mít, ani jeho umístění neomezuje pouze na samotný kruhový objezd.

Součástí řešení, ale vždy musí být kultivace středového tělesa, které představuje jednu z pomyslných bran do města a vlastně jediné místo kde bude průjezdní doprava výrazně zpomalována. Je proto vhodné upozornit, že původní motivací bylo skutečně kultivovat kruhový objezd. Jiná řešení jsou přípustná, ale musí být přesvědčivě vysvětlena. Návrh má formou uměleckého díla připomínat památku sv. Jana Nepomuckého, nejvýznačnějšího nepomuckého rodáka, nejpopulárnějšího barokního světce a v historické perspektivě zřejmě i celosvětově nejznámějšího Čecha.

Podrobnosti najdete na webu ČKA nebo na webu města Nepomuk.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři