Události / architektonické soutěže

Výsledky soutěže na informační pavilon pro olympijské hry

Sdružení ACCA pořádá několikrát ročně mezinárodní ideovou soutěž. V období březen - červen mohli architekti zasílat své návrhy a bojovat o nemalou odměnu, která čekala na první tři vítězné návrhy. Dnes přinášíme vítězný projekt a v příštích článcích představíme i ostatní. Jistě vás bude zajímat, že do první desítky se probojoval i návrh českého ateliéru.

EARCH.CZ , 22. 8. 2011

Cíl soutěže

Zadáním soutěže byl návrh dočasného informačního pavilonu na Trafalgar Square v Londýně. Záměrem bylo podpořit architekty v posouvání hranic. Najít a ocenit mistrovský design malého objektu spojujícího funkci, konstrukci, detail a ducha olympijských her, zviditelnit nové pohledy na navrhování informačního pavilonu a využít také metod trvale udržitelného stavění. Pavilon by měl sloužit propagaci olympijských her v průběhu jejich konání v Londýně v roce 2012.

Autorská zpráva vítězného projektu

Pavilon: Olympijské kruhy jsou převedeny v budovu informací, obchodu a relaxace u drinku.

Barvy: Všechny olympijské barvy - modrá, žlutá, černá, zelená, červená a bílá.

Umístění: Pokud budete přecházet náměstí, pokaždé rádi projdete pavilonem.

Pěší provoz: Jeho umístění způsobuje cirkulaci návštěvníků a interakci s pavilonem. Průřezy v jeho tvaru jsou definovány hlavními pěšími trasami chodců.

Spojitost: Odrazivost spojuje pavilon s okolím. Tvar je v základu pevný a směrem vzhůru se dematerializuje do tvaru kruhů.

Interakce: Dnešní informace jsou interaktivní. Jste zváni ke hře s dodanými informacemi.

Radost: Odrazy jsou také interakce. Dávají radost ze hry s odrazy.

Udržitelnost: Vybízí k užití recyklovaných materiálů. Ocel je nejrecyklovanější materiál na světě. Nová ocel vytvořená z recyklovaného materiálu spotřebuje pouze 26 procent energie, potřebné k výrobě oceli ze surového přírodního materiálu. Na střeše budou solární panely, které shromažďují energii pro pavilon.

Členové vítězného týmu

Jose Carlos Cruz Ines Guedes Miguel Santos Antonio Cruz

země: Portugalsko

Zpráva poroty

Tento projekt byl vybrán jako celkový vítěz pro svou eleganci, precizní nákresy a jelikož je schematicky věcný. Přestože je poněkud doslovný, nabízí tento tvar vysoký architektonický potenciál - zakřivené prostory nabízí přímé osvětlení a zajímavé průhledy. Po dlouhém uvažování se porota shodla, že nejlépe zachycuje ducha her a zároveň rozumí významu prostoru, který jej obklopuje, a se kterým vtipně koexistuje. Je to návrh s jasnou myšlenkou, který podtrhuje a harmonicky doplňuje vše kolem. Návrh je velice efektní: známé kruhy, jasně viditelné shora, zvou návštěvníky k průzkumu spodních spletitých prostor. Vzdušný pohled na pavilon doplňuje panorama Londýna a zdůrazňuje olympijského ducha, současně upozorňuje i na okolní budovy. Použití recyklované oceli svými možnostmi dodává pavilonu na atraktivitě. Zachycuje a doplňuje okolní kamenné budovy zejména v době letních her. Obzvlášť pro tuto situaci je vhodné využití 360 stupňového půdorysu, neboť tím reaguje na celé Trafalgarské náměstí a dovoluje návštěvníkům přístup z různých míst. Tento efekt je ještě znásoben zrcadlovým efektem, reagujícím na náměstí. Jelikož nemá žádnou zadní stěnu, je vstřícný na všechny strany.

Porota

Matthew Lloyd – Architect (British) Brigitte Lodolini – Architect/Lecturer (French) Juan Carlos Sanchez Rodriguez – Architect (Colombian)

Ceny

1. místo 3000 USD 2. místo 1600 USD 3. místo 800 USD Dalších sedm obdrží čestné uznání.

Společnost AC-CA

Pořadatel soutěže, Londýnská společnost [AC-CA], se zabývá organizováním architektonických soutěží a publikováním vítězných návrhů. Pro první tři vítěze je připravena peněžitá odměna. Svými aktivitami provokuje a inspiruje, vytváří příležitosti pro vyjádření talentu, vizí a zaujetí pro dobrou architekturu. Stává se prostorem pro zviditelnění architektonických vizí a konceptů vzešlých ze soutěží. Její soutěže jsou přístupné všem - studentům architektury, absolventům i praktikujícím architektům.

www.ac-ca.org

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři