Soutěž Active House Award: vítěz v kategorii rekonstrukce

Pondělí, 16. Červenec 2012 - 2:00
| Napsal:

Vítězem v kategorii rekonstrukce se stal projekt autorů Juraje Kačenky a Evy Bírové s názvem Rekonstrukce panelového domu. Active House Award je soutěží, která hledá cestu k trvale udržitelným budovám v aktivním standardu. Ten je definován kvalitou vnitřního prostředí budov, ohleduplností k životnímu prostředí a energetickou efektivitou.

Katalogový list: 
Autor Juraj Kačenka, Eva Bírová
Škola FA VUT
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Trenčín
Datum projektu 2012
Fotoalbum: 

REKONŠTRUKCIA PANELOVÉHO DOMU

SITUÁCIA
Atypický panelový dom z 80. rokov sa nachádza v meste Trenčín na západnom Slovensku. Budova má svoj vlastný vymedzený pozemok, odkiaľ je dobrý výhľad na dominanty mesta, najmä trenčiansky hrad a okolitú prírodu. Pozemok aj dom samotný majú teda veľký potenciál stať sa nadštandardným, moderným miestom na bývanie.

KONCEPT
Koncept domu vychádza z cenných výhľadov, ktoré toto miesto ponúka. Dôležité je vytvorenie vonkajšieho priestoru ku každému bytu, ktorý ponúka výhľady na okolie, zeleň, ale tiež súkromie. Ide o otvorenie spoločenského priestoru smerom von a tým pádom jeho rozšírenie a tiež presvetlenie, vzniká tak prepojenie interiéru s exteriérom. Zásadným prvkom v návrhu je zeleň, ktorá nie je iba estetickým prvkom, ale zlepšuje celkové prostredie a klímu v budove aj na jej pozemku.

DISPOZÍCIA
Prvé podlažie domu tvorí zázemie, ktoré je rozdelené na spoločenskú a technickú zónu. Spoločenská zóna ponúka obyvateľom domu možnosť stretávať sa, relaxovať alebo športovať. V technickej časti je zase priestor pre sklady a technické zázemie.
Na ďalších podlažiach sú bytové priestory. V každom podlaží sa nachádza zimná záhrada, priestor ktorý oživuje a zlepšuje celú klímu budovy a odtiaľ sa vstupuje do jednotlivých bytov. Dispozície bytov vychádzajú z pôvodného rastra budovy, avšak v modernej podobe s rozdeleným zónovaním, správnou orientáciou na svetové stravy a prepojeným spoločenským priestorom s východom na terasy.

V druhom a treťom podlaží sa nachádzajú menšie byty, pre 2 - 3 ľudí s plochou od 67 po 97 m2. Vo vyšších podlažiach sú umiestnené väčšie byty o výmere 160 m2 a v najvyšších dvoch podlažiach sú štyri mezonety o veľkosti 138 respektíve 172m2.

KONŠTRUKCIA
Pôvodná konštrukcia je zo železobetónových panelov. Raster ostáva zachovaný, k nemu je z východnej aj západnej strany pridaná konštrukcia lodžií na samostatných základoch. Niektorá lodžie sú uzatvorené, čím zväčšujú vnútorný priestor bytov.
Pôvodne päťpodlažný bytový dom je nadstavený o jedno podlažie, ktoré je pôdorysne menšie a vytvára veľké terasy so zeleňou, ktoré ponúkajú najlepší výhľad. Vrchné podlažie má tvarovanú strechu, podľa slnka, na ktorej sú z jednej strany umiestnené solárne panely a na druhej strešné okná, ktorými sú byty ešte viac presvetlené.

ENERGIE
Minimálne energetické nároky zaisťuje plášť budovy s malými energetickými stratami, vďaka celkovému tvaru budovy a izolácii z minerálnej vlny. Efektivitu vykurovania zaisťujú tepelné vrty a rekuperátor, ktorý privádza čerstvý vzduch do každého bytu, čím je zaručená klimatická pohoda. Prehrievaniu domu zabraňujú posuvné automaticky ovládané tienidlá ktoré sú umiestnené na východnej, západnej a južnej fasáde. Severnú fasádu domu tvorí stena porastená nízkou zeleňou, ktorá je výborný tepelný aj akustický izolant.
Na ohrev vody slúžia primárne solárne panely umiestnené na streche domu, s južnou orientáciou. V dome je tiež umiestnená nádrž na dažďovú vodu, ktorá má ďalšie využitie. Odpadová voda je zachytávaná do ďalšej nádrže a následne slúži na polievanie zelene v dome a na pozemku.  

Organizátor soutěže: