0,5 Studio zrekonstruovalo prostorný nárožní byt v pražském činžáku

Úterý, 15. Květen 2018 - 0:01
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Na pomezí pražských čtvrtí Žižkova a Vinohrad prošel rekonstrukcí prostorný nároční byt o rozloze 152 metrů čtverečních. Architekti z 0,5 Studia proměnili původní stav bytu připomínající "koloniální rezidenci" pro potřeby současného bydlení. Původní dispozice 4+1 se změnila na 4+kk za účelem rozšíření obytné zóny. Důležitým bodem je vstupní hala s oblým vestavěným nábytkem, která funguje jako křižovatka, odkud je možné vejít do různých částí bytu.

Byt Žižkov, kuchyň a jídelní kout, 0,5 Studio © Peter Fabo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Nový, Vít Svoboda
Ateliér 0,5 Studio
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 3 - Žižkov
Datum realizace 2017
Užitná plocha 152.00m2
Poznámka

Foto © Peter Fabo

Investor oslovil 0,5 Studio díky jeho sympatiím k bytovým realizacím, které v sobě obsahují utilitární nadhled a materiálovou kvalitu. Realizovaný byt se nachází v nárožním cihlovém domě v blokové zástavbě v Praze na hranici Žižkova a Vinohrad.

Poměrně rozsáhlý byt o rozloze 152 metrů čtverečních bylo nejprve nutné očistit od rekonstrukce, která proběhla krátce po roce 2000. Vzhled bytu připomínal koloniální rezidenci a s tím investor nebyl ztotožněn.

Pro nové využití byly navrženy drobné dispoziční úpravy, které zlepšily funkční využití a vyhověly zadání.

Dispozice bytu byla před rekonstrukcí 4+1. Zásahem byl spojen obývací pokoj s prostorem přijímacího salonu a byla přesunuta kuchyně. Tím mohla vzniknout oddělená pracovna a rozlohou bohatý prostor obytné místnosti s kuchyní, jídelnou a prostorem pro sezení. Nová dispozice je nyní 4+KK.

Žižkov 

Půdorys bytu se vine přes obě uliční fasády rohového domu a tak je v bytě důležitým místem vstupní hala. Ta je doslova křižovatkou. Z ní vedou dveře do všech důležitých i podružných částí bytu. Dominantními prvky haly jsou pro tuto realizaci navržená a vyrobená prohnutá liniová světla. Skříň s oblými rohy, navržena tak, aby nebránila obyvatelům v průchodu slouží jako šatna a botník.

 žižkov

Obytný prostor orientovaný na jih je protknut modrým kvádrem. Ten přechází z části kuchyně, kde slouží pro kuchyňský provoz přes bar orientovaný k jídelně až do obývací části. Zde se promění v zásuvky, které patří ke skrytému pracovnímu stolu. Hmota kvádru je odlehčena vykonzolováním a tak je docíleno efektu částečné levitace.

Kuchyně je kompaktně navržena do dvou zón – pracovní, do tvaru U, a skladovací. Ta je zabudována do niky ve stěně.

žižkov

Obývací část je vybavena prostornou knihovnou, v níž je umístěn i projektor. Na protější straně místnosti je v podhledu zabudované automatické plátno pro videoprojekci.

Jídelna je v prostoru situována ve výklenku v blízkosti kuchyně, kam je autorsky navržena lavice.

Obytný prostor je akcentován černou tabulovou stěnou, na níž mohou obyvatelům bytu psát návštěvy své vzkazy.

V jižně orientované části je ještě jedna místnost, pracovna. Ta je přístupná z haly přes chodbu. K pracovně přiléhá i vlastní malá koupelna s toaletou. Prostor pracovny je zařízen minimálními prostředky, jsou to kusy nábytku potřebné k práci. Stůl, židle, zásuvky a komoda, vše doplněno knihovnami podél stěn. Pracovna má příležitostně sloužit i jako hostinský pokoj. Pro tento účel jsou zde dvě sklopné postele a vhodná je pozice malé koupelny, oddělená chodbou od vstupní haly.

pracovna

Ložnice s vlastní šatnou a dětský pokoj jsou západně orientované. Zde proběhla pouze základní renovace povrchů a pokoje byly vybaveny kusovým nábytkem. K těmto místnostem patří koupelna přístupná opět z haly. 

Koupelna disponuje prostorným sprchovým koutem i vanou. Jsou zde instalována dvě umyvadla, zabudovaná ve skříni. Pod umyvadly je schovaný koš pro špinavé prádlo s vhozem. Koupelnový koš je zabudovaný v boxu vedle vany. Pohledový materiál použitý na vestavné prvky je dub. Ten dodává utilitárnímu prostoru pro hygienu zemitost.

koupelna 

Rekonstrukce dodala bytu nadčasový vzhled, přizpůsobila jeho užívání potřebám obyvatel a využila potenciálu, který prostor skýtal.

půdorys

Klíčová slova: