Café B. Braun

Pátek, 3. Červen 2011 - 2:00
| Napsal:

Třešničkou na sněhovém dortu Café B. Braun bylo čestné uznání v kategorii interiér, které si ze soutěže Grand Prix architektů odnesl ateliér AI DESIGN. Podívejte se na další atraktivní interiér.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Eva Jiřičná, Petr Vágner , Jan Světlík
Ateliér AI – DESIGN, s.r.o.
Generální dodavatel AED PROJECT, a.s.
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Užitná plocha 131.00m2

Autorská zpráva ateliéru AI DESIGN:

V říjnu 2009 nás oslovil MUDr. Martin Kuncek, jeden z vedoucích členů Skupiny B. Braun v České republice s poptávkou na projekt interiéru kavárny v Lékařském domě. Cílem investora bylo vytvořit prostor, který bude dobře sloužit reprezentaci firmy, obchodním schůzkám s důležitými klienty a školení odborníků. Zároveň však bylo jasné, že provozování prostoru si na sebe bude muset vydělat. Proto už od začátku měl projekt formu komerční kavárny.

Volba prostoru v Lékařském domě nebyla pro B. Braun náhodná. Výsledek je v prvé řadě odpovědí na přání České Lékařské Společnosti získat v parteru příjemný prostor pro čas přestávek účastníků kongresů, zároveň také symbolicky prezentuje roli firmy B. Braun na scéně současného zdravotnictví.

Architektonicky byla kavárna krásným zadáním. Náš celkový přístup byl veden snahou porozumět konceptu původního návrhu Lékařského domu od Františka Vahaly. Bylo velice zajímavé, pokusit se krásnému domu z přelomu dvacátých a třicátých let vrátit něco z jeho původní elegance a noblesy. Obnovit mosazný portál s podsvíceným poutačem, znovu zcela otevřít pohled do ulice z obou pater a tak jak tomu bylo původně, obnovit v části vnitřního prostoru průhled z přízemí do patra.

Vybouráním vnitřních předstěn, v devadesátých letech předsazených před okny, jsme otevřeli pohled do dvora, kde vznikla malá terasa pro letní sezení ve stínu vzrostlých stromů. Ve vnitřním půdorysném uspořádání nám šlo o přehlednost a jednoduchost. Hygienické zázemí v obou patrech jsme oddělili příčkami se skleněným obkladem, jehož členění je podobné jako původní členění uličního portálu v patře.

 Sám investor se rozhodl pro variantu lehkého skleněného schodiště, přestože rozpočet musel navýšit. Schodiště je točité se stupni vynášenými středovou šroubovicí a obvodovým zábradlím, které funguje jako prostorový příhradový nosník na třech místech zavěšený ze stropu nad patrem. V barevné koncepci prostoru převládá kontrastní kombinace černé a bílé, jemně doplněná hnědou javorovou dýhou stolků a polstrováním vestavěných lavic.

V nástěnných grafikách jsou vsazeny vybrané produkty B. Braun. Celé grafické řešení, které je dílem Studia Najbrt, vznikalo v intenzivní diskuzi s investorem a architekty a stalo se natolik integrální součástí návrhu, že si zpětně téměř nelze představit interiér bez něho.