Extrovertný introvert

Středa, 19. Červen 2013 - 0:00
| Napsal:

Obytná zóna Dlhých dielov v západnej časti Bratislavy začína úpätím Malých Karpát a vďaka tomu je ich terén veľmi kopcovitý. Pomerne strmý južný svah poskytuje výhľad na Bratislavu, ako aj oblasť rakúskeho Hainburgu.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Maroš Fečík
Ateliér plusminusarchitects
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Karlova Ves
Ulice, číslo Dlhé Diely I 3231/13
PSČ 841 04
Datum projektu 2009
Datum realizace 2011
Užitná plocha 258.00m2
Zastavěná plocha 80.00m2
Plocha pozemku 556.00m2
Poznámka

obstavaný priestor: 1 105 m3

Dlhé diely

Na mieste, kde sa teraz Dlhé diely rozprestierajú, boli ešte koncom sedemdesiatych rokov 20. storočia vinohrady, kde sa pestoval kvalitný vinič vyhľadávaný kedysi v celej rakúskouhorskej monarchii. Taktiež tu boli záhrady, v ktorých sa pestovali známe karloveské egreše. Začiatkom osemdesiatych rokov sa začala na tomto území výstavba panelového sídliska, čím sa navždy zrušil charakter a výzor tejto krásnej oblasti. Zanikli všetky vinohrady a dnes vinič a karloveský egreš pestuje už len pár pôvodných obyvateľov, a to najmä v starej časti Karlovej Vsi, kde stojí aj dom navrhnutý architektom Fečíkom. Vďaka polohe v priamom dotyku s prírodou je táto lokalita miestom, ktoré ponúka pokoj a súkromie v meste, pričom sú zachované výhody blízkosti občianskej vybavenosti.

Prostredie a dom

Dom je v danom prostredí, v susedstve s niekoľkými staršími rodinnými domami, vo svojej architektúre zatiaľ autonómny. Dá sa však predpokladať, že vzhľadom na polohu tejto zóny a vek niektorých objektov, tieto postupne ustúpia novej súčasnej architektúre rodinných domov a malých mestských víl. Zvolený pôdorysný tvar domu je na prvý pohľad čitateľný, kompaktný, prispôsobuje sa sklonu terénu a účelne ho využíva. Vzhľadom na svahovitosť terénu je dispozične členený až do štyroch podlaží. Súčasne je toto riešenie objektu elementárne s dôrazom na jasné a jednoduché funkčné väzby. Obytné miestnosti domu sú vhodne orientované na svetové strany a zároveň prirodzene nadväzujú na okolitú záhradu, čím prakticky rozširujú možný priestor pre denný život. Až tri podlažia domu majú možnosť priameho kontaktu s terénom, riešenie otvára smerom do záhrady príjemné prostredie zvlneného strmého svahu, v ktorom je na južnom boku zaseknutá terasa obývacej izby. Architekt vytvoril v stiesnenom prostredí na neveľkom strmom pozemku bývanie pre štvorčlennú rodinu, ktoré im poskytuje dostatok súkromia. Pokiaľ je to možné, eliminuje pohľad na málo atraktívne panelové domy, dominujúce na severovýchodnej hrane svahu, ale aj blízky kontakt s fasádami susedných domov. Súčasne maximálne ťaží predovšetkým z atraktívnych výhľadov a otvoreného kontaktu so záhradou. Orientácia pozemku, záhrada na západnej strane a vstup na pozemok z východu by boli ideálne predpoklady optimálneho riešenia situácie, pokiaľ by svah pozemku nebol obrátený smerom do ulice, na východ. Tieto terénne podmienky boli určujúcim faktorom pre zastavovací plán aj orientáciu domu. Architekt navrhol dom, ktorý svojou hmotou aj veľkosťou nezachováva momentálny trocha vidiecky ráz tejto mestskej časti, keďže nevychádza z archetypálnej predstavy domu so sedlovou strechou. Stavba je riešená ako kompaktný kváder s miernym vysunutím jedného podlažia do ulice, čím zachováva uličnú čiaru. Objemové riešenie je určené konceptom jednotlivých úrovní a definuje figúru stavby s jasným vzťahom k zemi.

Dispozícia

V najnižšom podlaží, zapustenom do svahu, sa v nadväznosti na vjazd z ulice a parkovacie státia nachádza dvojgaráž, technické a úložné priestory. Princíp ďalších troch podlaží je v podstate rovnaký, s vloženým pevným hygienickým a komunikačným jadrom pozdĺž severnej fasády objektu a otvoreným obytným priestorom s možnosťou variabilného členenia skriňopriečkami. Druhé nadzemné podlažie, ktoré je súčasne aj vstupným podlažím, sa oproti tretiemu a štvrtému mierne odlišuje vysunutím priestoru pracovne z celkovej hmoty objektu a inou polohou WC vzhľadom na to, že pracovňa je súčasne využívaná ako home office s možnosťou prijímania zákazníkov. Ďalšia časť tohto podlažia je v podstate otvorený hlavný obytný priestor kuchyne, jedálne a obývacej izby výškovo nadväzujúci na južnú terasu, zo západu tienenú oporným múrom. Táto zabezpečuje príjemnú klímu v letných mesiacoch a veľké presklené plochy zasa prispievajú k tepelným ziskom v prechodnom období. Na treťom podlaží je umiestnená dvojica detských izieb a na štvrtom spálňa rodičov s rovnakým hygienickým zázemím ako detské izby.

Filozofia

Svojím spôsobom dispozičného riešenia, umožňujúceho rôzne zmeny delenia spálňových podlaží na miestnosti, je dom maximálne variabilný, akoby riešený pre univerzálneho klienta. Samostatný vstup zo záhrady medzi druhým a tretím podlažím dokonca umožňuje rozdeliť dom na dvojgeneračný a komunikačné jadro s priestorom na prípadné osadenie výťahu dovolí užívanie domu v každom veku a zdravotnom stave jeho obyvateľov. Pritom je dom svojou konštrukciou aj zameraním energeticky úsporný a ani dispozičné riešenie nemrhá štvorcovými metrami zbytočných priestorov. Farebnosť domu takisto odráža jeho minimalistické poňatie. Škrabaná omietka fasády v prírodnej sivej farbe a možnosť zatiahnuť všetky okná exteriérovými žalúziami vo farbe fasády jej dáva strohý, skôr introvertný charakter. Naproti tomu svetložlté liate podlahy interiéru v kombinácii s bielymi omietkami, pohľadovým betónom, svetlým drevom a veľkými okennými otvormi vedome venovanými určitým výhľadom menia tohto zdanlivo nekomunikujúceho introverta v extroverta par excellence. Premyslené plánovanie a v neposlednom rade aj dôsledná realizácia v súlade s miestnymi danosťami sa stali základom pre slušnú kvalitu bývania, ktorá svojím výrazom, úžitkovými vlastnosťami, ale aj energetickou bilanciou zodpovedá kritériám súčasnej doby. Dom poskytuje dostatočný komfort človeku žijúcemu v dnešnej dobe a slúži momentálne potrebám štvorčlennej rodiny, ktorá aj po nejakej dobe obývania domu nemá výhrady k jeho riešeniu. Neobmedzuje susedov a necháva pritom svojich obyvateľov pohodlne žiť. Snáď chýbajú už len dobré karloveské egreše v záhrade.

Převzato z partnerského časopisu ARCH