Fach. Důvod proč navštívit Bratislavu

Středa, 27. Září 2017 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Slovenská Cena za architekturu - CEZAAR

Rekonstrukce Pálffyho paláce v centru Bratislavy umožnila vznik neobvyklého projektu. Pod jednou střechou s klenbami se sešlo několik podniků. Společně mají stejnou identitu. Nejsou ve společném cechu, ale vytvořili jedinečný Fach. Ten je letos nominován na Ceny Slovenské komory architektů.

Fach, Ilja Skoček, Martin Skoček, Foto: © Peter Jurkovič
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Martin Skoček, Ilja Skoček, Danica Jurkovičová
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Ulice, číslo Ventúrska 10
Datum realizace 2016
Materiál
Poznámka

Foto: © Peter Jurkovič

Komplex Fach je propojením několika podniků pod jedním konceptem. Různorodé provozy mají shodnou grafiku a sídlí v palácovém přízemí. Odlišují se od sebe různými provozy, účelem i zákazníky.

Pálffyho palác byl postaven v 18. století na místě několika středověkých domů. Jejich odkazem jsou původní gotické a renesanční zdi, různé typy kleneb a složitá dispozice přízemí, které sloužilo jako hospodářské zázemí paláce a stáje. V letech 2012–2016 prošel komplex rekonstrukcí – konverzí v administrativní budovu. Její přízemí je určeno pro obchodní a restaurační provozy. A tam vznikl Fach.

Největším problémem, se kterým se museli architekti vyrovnat, byla složitost. Několik různých provozů tuto problematiku ještě prohloubilo. Kromě sjednoceného designu se propojujícím prvkem stalo zastřešené nádvoří. Srdcem Fachu tedy je osobitý prostor s dvojím stromořadím, do něhož je orientována otevřená kuchyně, restaurace s vinotékou a kavárna. Ve zbylých prostorech sídlí bar, pekárna a Juice shop.

Žádaná jednota i provozní odlišnost se vyřešily rozdílným materiálovým řešením s jedním společným prvkem. Tím se stala pravděpodobně původní třená bílá omítka, která stěnám navrací jejich dávný vzhled. Do bílého pozadí jsou zasazeny solitérní prvky nábytku a mobiliáře. Odlišující je barevné pojednání a volba materiálů. Juice bar je vybaven bíleným dřevem, barvy ovoce a zeleniny více vyniknou. Pekárna je obložena dubem, který se hodí k barvě prodávaného pečiva. Restaurace a bar mají mobiliář z patinované oceli.

Z pojednání Fachu je též cítit smysl pro detail. Samotný název odráží nezvyklý interiérový prvek – regály a sololitové stěny připomínající úložiště nářadí. Za zmínku stojí i společná vizuální identita – grafik navrhl vše od loga, přes informační systém, až po nálepky únikových svítidel. Kostýmy personálu navrhl designér a nádobí si vybíral přímo šéfkuchař. Díky shodě názorů architektů, designerů, klienta a ředitele Fachu se podařilo udržet čistý a minimalistický koncept až do konce, a tak tento neobvyklý komplex láká obyvatele, návštěvníky Bratislavy i milovníky kvalitních architektonických počinů k posezení.