Historické jádro a moderní apendix

Pondělí, 3. Leden 2011 - 9:30
| Napsal:

Slovinští OFIS architekti nejsou dnes již neznámým pojmem. Napadlo nás zapátrat i mezi jejich staršími projekty, které jsou stále pro dnešek svěží. Extenze vily v podobě prstence, jenž obkružuje historickou budovu, je jednou ze znamenitých realizací tohoto ateliéru.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Rok Oman, Špela Videčnik
Ateliér OFIS architekti
Světadíl Evropa
Země Slovinsko
Město Bled
Datum realizace 2003
Užitná plocha 1 350.00m2
Plocha pozemku 20 000.00m2

Projekt zahrnoval rozšíření vily postavené v 19. století mezi alpskými vrcholky na břehu Bledského jezera. Vila i krajina byly přísně hlídané památkáři i ochránci přírody.  Klient požadoval, aby obytný prostor stávající vily byl dvakrát rozšířen. Avšak v první řadě, aby co nejvíce místností bylo s výhledem na jezero. Klient sezval několik architektů k předložení jejich nápadů. Nejsložitějším úkolem bylo najít způsob, jak přidat 700m2 a dodržet přitom předem daná nařízení ohledně vily a okolí.
Náš projekt navrhnul nové prostory pod přízemím stávající vily.

Rozšířením vzniklo kolem domu zaoblené spodní podlaží – polštář přikrytý terénem. Při pohledu z druhé strany jezera se rozmazává v krajině. Spodní patro je prosklené s vyhlídkou na jezero. Spodní podlaží leží vzhledem k venkovnímu terénu ve dvou úrovních (+/- 50 cm). Různé úrovně podlahy slouží jako polohovače a rozdělovače otevřeného prostoru spodního patra. Střecha polštáře je zároveň terasou a hřištěm, patří k hornímu patru s dětským areálem. Hlavní obytné prostory (vedlejší kuchyň, jídelna, televizní koutek, místo u krbu s koutkem pro poslech hudby, knihovna a pracovna) jsou umístěny v novém rozšířeném prostoru.

Místnosti pro každodenní potřebu jako šatny, hlavní kuchyň a hostovské koupelna jsou za zdmi sklepu staré vily. V tomto prostoru se skrývá také garáž a dílna. Ze staré vily se stala klidová zóna s dětským prvním patrem a patrem rodičů nahoře. Hlavní vchod vede ze dvorku a je mimo středovou osu domu; vchází se do přestavěných postraních prostor sklepa původní vily. Potom pokračujeme po zatočené lávce, která ústí pod schodiště. Tady, v třípatrové hale, v otevřeném srdci původní vily, vás vizuální vjem osy hladiny jezera zvedá do nového prostoru pro život. Točité schody definují prostor, spojují staré a nové a slouží jako hlavní komunikační centrum v domě. Všechny pokoje jsou otevřené, směřují ke schodišti a jsou spojené s hlavní halou. Všechny nové části existující vily jsou spojeny s krajinou zelenou střechou.

Přeložila Tereza Fantlová

Fotografie Tomaž Gregoric