Moderní přístavba uvnitř historického areálu

Neděle, 29. Říjen 2017 - 0:25
| Napsal: | Zdroj: Riba Awards, Autorská zpráva architektů

Architektonické studio Acanthus Clews Architects mělo za úkol upravit památkově chráněný areál historických budov při kostelu sv. Jana Křtitele v centrální Anglii poblíž Oxfordu pro potřeby komunitního centra. V rámci projektu vznikla také nová přístavba cenné budovy Warwick Hall, která zohledňuje historický význam místa.

Komunitní centrum Warwick Hall, Acanthus Clews Architects, foto © Andy Marshall
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Acanthus Clews Architects
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Burford
Datum realizace 2016
Plocha pozemku 941.00m2

Za účelem minimalizace vizuálního narušení objektu došlo k rozdělení hmoty nové přístavby do několika menších jednotek, které jsou zřetelně separovány od původní historické síně. Podobně byla řešena i materiálová skladba nového objektu - jeho měkká fasáda dává tušit dobu svého vzniku, zároveň ale nepůsobí nijak násilně. Kvůli efektivnějšímu využití prostor došlo k přesunu hlavního vchodu, který je nově umístěn ve staré kamenné zdi kostelního hřbitova. Při vstupu se návštěvník ocitá v centrálním bodě nového komunitního centra, který tvoří hlavní foyer a kavárna - právě tyto prostory by se měly stát kulisami nejrůznějších aktivit.

Problém ovšem nastal při řešení vnitřního osvětlení – kvůli velmi úzkému charakteru pozemku a nemožnosti vytvoření nových oken byla navržena řada střešních světlíků a dalších prosklených částí, které přivádějí sluneční světlo do vnitřních dispozic. Kromě toho také poskytují průhledy na starý kostel, což návštěvníkům ulehčuje orientaci v budově. Realizace přivedla do hisotirkcého areálu současný život a vytvořila zajímavé vztahy mezi novým a starým - a to jak po sociální stránce, tak i po té architektonické.