Nárožní polyfunkční dům od ateliéru Chládek architekti výškově reaguje na okolní zástavbu

Pátek, 22. Únor 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rohový pozemek nedaleko centra Zlína vyplnil nový polyfunkční objekt od ateliéru Chládek architekti. Dům je rozdělen do tří hmot, které reagují na výškovou hladinu okolní zástavby. Jednotný vzhled domu vzniká pravidelným střídáním vertikálních oken s nosným betonovým skelem. Štíhlé okenní otvory přes celou výšku podlaží kontrastují s pásovými okny sousedního bytového domu, který pochází z dílny stejných architektů.

Polyfunkční dům Kvítková, Chládek architekti © Pagáč Photoproduction
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Chládek, Barbora Jochcová
Ateliér Chládek Architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Zlín
Ulice, číslo Kvítková, 7147
Datum projektu 2014
Datum realizace 2017
Zastavěná plocha 795.00m2

Místo stavby polyfunkčního domu je ve Zlíně v blízkosti centra. Jedná se o rohový pozemek na křížení ulice Kvítková a Lešetín II. Veřejný prostor této části města je tvořený kompaktní blokovou zástavbou doplněnou o několik solitérních staveb.

Navržený dům sleduje stávající stavební čáru a je rozložen na celou šířku stavební parcely. Samotná hmota objektu je vzhledem ke svému měřítku rozčleněna na tři části. První objem navazuje na sousední objekt na ulici Kvítková. Střední část vytváří převýšené nároží a krajní část orientovaná do ulice Lešetín II. reaguje na hladinu její zástavby.

Přízemí objektu sestává ze dvou obchodních jednotek se zázemím orientovaných do ulice Kvítková. Vstupní hala pro administrativní a bytové podlaží, průjezd do dvora a podzemních garáží je umístěný do vedlejší ulice Lešetín II. Druhé a třetí nadzemní podlaží je určeno pro administrativu. Těžištěm půdorysu je protáhlá hala, na kterou navazují vertikální komunikace, společné hygienické zázemí a odkud jsou dostupné všechny tři samostatné kancelářské prostory rozdílných velikostí. Ve druhém nadzemním podlaží je prostor haly rozšířen o terasu orientovanou do vnitrobloku a doplněnou o výsadbu formující její využití. Čtvrté nadzemní podlaží sestává z bytů. Ve střední části objektu a na koncích obou křídel jsou umístěny byty 3+kk. Zbytek půdorysu je doplněný jedním bytem 2+kk a jedním bytem 1+kk. Podzemní podlaží je určeno převážně pro parkování automobilů. Zbytek půdorysu zabírají vertikální komunikace, technické zázemí objektu a sklepní kóje pro byty.

Objekt je navržen jako železobetonový skelet a převážná část konstrukcí je ponechána jako pohledová. Na vnějším líci fasády je proveden zateplovací systém zakončený omítkou s broušeným povrchem.

Ve společných částech objektu je formou otisku matrice do bednění realizována plastika sochaře Pavla Hoška „Jedna nula“. Uzavřená linie probíhající přes stropní roviny všech nadzemních podlaží v místě společné haly.