Nové sídlo firmy Lasvit od studia ov-a navazuje na dlouhou tradici sklářství v Novém Boru

Pátek, 20. Březen 2020 - 0:30
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Severočeské městečko Nový Bor se od minulého roku stalo sídlem mezinárodně úspěšné české sklářské firmy Lasvit, která se tak rozhodla pokračovat v dlouhé tradici regionální ruční výroby skla. Na návrh centrály Lasvitu proběhla vyzvaná architektonická soutěž, ve které zvítězilo pražské studio ov-a vedené architekty Jiřím Opočenským a Štěpánem Valouchem. Nové sídlo Lasvitu vzniklo proměnou areálu staveb vytvářejících kompaktní blok nedaleko centra města, jehož součástí jsou také dvě památkově chráněné roubenky. Ty prošly velmi důkladnou rekonstrukcí. Areál doplnily dvě novostavby, které záměrně kontrastují jak samy se sebou, tak i s historickými roubenkami. Liší se v materiálech, tvarově ovšem vycházejí z typického dvoupodlažního sklářského domu. Skleněný dům pokrývá průsvitný bílý plášť z tvarovek skla, které Lasvit vyvinul přesně na míru tomuto projektu. V budoucnu má dojít k rekonstrukci staršího rohového domu a výstavbě třetí novostavby.

K realizaci jsme publikovali také reportáž Karolíny Vránkové v rámci seriálu EARCH crash test.

Sídlo firmy Lasvit, ov – a, ov architekti © Tomáš Souček
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, David Balajka, Anna Schneiderová
Ateliér ov-a
Generální dodavatel BAK stavební společnost, a.s.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Nový Bor
Ulice, číslo Palackého náměstí 170
PSČ 47301
Datum projektu 2014
Datum realizace 2019
Užitná plocha 1 780.00m2
Zastavěná plocha 779.00m2
Poznámka

Historické tesařské konstrukce: Stavební firma Hlaváček
Betonové konstrukce: DNA Design – Břetislav Eichler
Ocelová konstrukce fasády: Excon, a.s.
Skleněné opláštění: TGK - technika, sklo a umění s.r.o.

Palackého náměstí v Novém Boru nese atmosféru rychlého rozmachu města a sklářského řemesla během 19. století. Domy na náměstí a v přilehlých ulicích mají jednotný výraz, dvoupodlažní solidní hmoty s valbovými střechami a s hřebeny podél ulice. Návrh současnou formou interpretuje typický dvoupodlažní sklářský dům, doplňuje dva původní památkově chráněné objekty o dva nové domy a vytváří celistvý areál s vnitřním dvorem. Architektura místa zrcadlí silnou tradici sklářství, na kterou navazuje práce a design firmy Lasvit. Navržené novostavby si zachovávají proporce historických staveb.


Areál v Novém Boru před rekonstrukcí a dostavbou

Původní stavby

Dva historické, památkově chráněné domy č.p. 170 a 171  jsou renovovány, očištěny od nevhodných zásahů z 80. let a citlivě adaptovány pro kancelářský provoz firmy. Nárožní podstávkový dům je se svou dřevěnou konstrukcí typickou ukázkou staveb Českolipska 18. a 19. století. Unikátní dřevěné konstrukce jsou pomocí historických postupů opraveny, fasády očištěny od polystyrenového zateplení, původní krovy opatřeny nadkrokevní izolací a okna vyměněna za špaletová.


Sídlo firmy Lasvit, ov – a/ Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © Tomáš Souček

Skleněný dům

Nový průsvitný éterický dům nahradil zděný krček propojující historické stavby. Jeho plášť i střecha jsou pokryty na míru vyvinutými skleněnými tvarovkami vycházejícími z formátu a kladení břidlicových desek užívaných na štítech a střechách v regionu. Uvnitř nabízí unikátní jednací místnost a centrální vnitrofiremní kavárnu s přímým výstupem na venkovní dvůr. Interiérové police po celém obvodu fasády jsou zároveň knihovnou výrobků a vývojových vzorků Lasvitu.


Sídlo firmy Lasvit, ov – a/ Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © Tomáš Souček

Černý dům

V zadní části pozemku je kolmo k ulici umístěn tmavý zemitý provozní dům. Střecha i plášť jsou z černých vláknocementových šablon. Velký otevřený prostor s výškou přes 13 m je určený k testování a prezentaci nově vyvinutých jedinečných lustrů, lamp a jiných artefaktů. Dům je navržen tak, aby mohl být v budoucnu snadno adaptován na běžná kancelářská pracoviště.


Sídlo firmy Lasvit, ov – a/ Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © Tomáš Souček

Interiér

Celý interiér má charakter za sebou řazených komnat. Cílem je podpořit přirozené a krásné původní konstrukce, které pracovnímu prostředí vtisknou kouzlo historické stavby i jistého sentimentu. Všemi budovami se vine nit společných prostorů se zálivy a zákoutími, které zároveň slouží k odpočinku. Jednotlivá oddělení jsou uspořádána tak, aby podpořila spolupráci a duch firmy.


Sídlo firmy Lasvit, ov – a/ Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © Tomáš Souček


Sídlo firmy Lasvit, ov – a/ Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © Tomáš Souček

Sídlo firmy Lasvit, ov – a/ Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © Tomáš Souček