Proměna chalupy s chlévem a stodolou

Úterý, 2. Srpen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Chalupa stará asi 170 let stojí v malé zemědělské obci na jihu Čech. Cílem rekonstrukce bylo renovovat její obytnou část a rozšířit ji o prostor bývalého chléva, stodoly a půdy, při zachování jejich hospodářského charakteru i celkově malebného rázu původního stavení.

ov-a, Rekonstrukce chalupy v Tupadlech – foto © Tomáš Souček
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Ateliér ov-a
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Tupadly
Datum realizace 2008
Užitná plocha 336.00m2
Zastavěná plocha 245.00m2
Plocha pozemku 1 241.00m2
Poznámka

Foto © Tomáš Souček

Dům je složen ze tří částí vrstvených za sebou. V čele je dřevěné obydlí se světnicí, předsíní a kuchyní. Za ním navazuje kamenný chlév s klenutým stropem. Stavení uzavírá cihelná stodola, jejíž tenké zdivo je zesíleno pilíři. Klientovým zadáním bylo zachovat původní obytnou část pro ubytování návštěv a využít pro bydlení hospodářské prostory stavení.

Původní obytná část domu je propojena s přestavěným chlévem a stodolou nově proraženými dveřmi. Vzniká tak komunikační páteř, průhled domem zakončený novým oknem ve východním štítu. Přímé rovné schodiště na půdu je umístěno tak, aby nenarušilo krov. Přes galerii jsou přístupné dvě ložnice, otevřené až do hřebene střechy.

Atmosféra stodoly s otevřeným krovem je zdůrazněna zachováním otvorů vjezdových vrat na jihu i severu. Interiér s průhledem napříč stodolou se spojuje s životem na zahradě. Pohled zevnitř se podobá velkoformátovému obrazu, který se mění podle ročních období, podle počasí i podle denní doby. Krov i stěny jsou v interiéru ponechané v původním stavu pouze sjednocené bílým nátěrem.

Všechny nově obydlené části jsou zatepleny z vnější strany minerální vatou s prkenným pobitím. Na čelní roubené části byla zrenovována vápenná omítka. Střešní krytina je z lehkých šablon, které nepřitěžují stávající krov a jsou v místě tradiční.

Klíčová slova: