Skok v čase

Pondělí, 7. Listopad 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V řadové zástavbě na jedné z brněnských ulic se díky rekonstrukci v režii studia AEIOU rozzářila fasáda domu se střízlivým kubickým dekorem. Za původními vstupními dveřmi se ukrývá moderní interiér, který je na jedné straně ohraničen historickou průčelní zdí a na straně druhé je propojen se zahradou velkými posuvnými okny v nové fasádě. Vzdálenost mezi oběma zdmi činí téměř sto let.

studio AEIOU, Rekonstrukce rodinného domu v Brně – foto © Jakub Holas
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Vojtíšek, Jakub Staník
Ateliér studio AEIOU
Spolupracovníci Tamara Bemerová, Nikola Levá
Generální dodavatel LP staving s. r. o.
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Datum projektu 2014
Datum realizace 2016
Užitná plocha 256.00m2
Zastavěná plocha 196.00m2
Plocha pozemku 403.00m2
Poznámka

Foto © Jakub Holas

Rekonstrukce zahrnuje stavební úpravy a celkovou modernizaci historického domu postaveného ve 30. letech 20. století. Důraz je kladen na nové dispoziční uspořádání splňující požadavky moderní čtyřčlenné rodiny a s možností vícegeneračního uspořádání v budoucnu.

Zásadní úpravy spočívají v přemístění ložnice do přístavku domu, který je v klidném zahradním vnitrobloku, a propojení dvou obytných místností v jednu velkorysou. Vzniká tím napříč celým domem velký společenský prostor s kuchyní, jídelním koutem, relaxačním respiriem a obývacím pokojem, propojující zahradní a uliční život. Navíc je tento prostor doplněn o nový kubický objem s hygienickým a technickým zázemím, který navazuje svým materiálovým pojetím na fasádu přístavku. Při pohledu z interiéru do zahrady a naopak je vizuálně patrné kontrastní propojení nových a původní stavebních zásahů.

Koncept propojení původního a navrženého podtrhuje i obdobné materiálové pojetí nového střešního vikýře. Celkově návrh vyzdvihuje symbiózu nového a starého v rámci další stopy v historii domu.