Unikátní projekt inovačního centra od Földes Architects

Pondělí, 14. Duben 2014 - 0:00
| Napsal:

Projekt téměř nadpozemského inovačního centra, který byl představen v Maďarsku, je současně inspirací pro vědu, technologii i umění.

FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto exteriéru © Tamás Bujnovszky
Fotoalbum: 
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto exteriéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto exteriéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto exteriéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto exteriéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - foto interiéru © Tamás Bujnovszky
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - situace
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - půdorys přízemí
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - půdorys horního podlaží
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - řez
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - řez
FÖLDES & CO. ARCHITECTS LTD. - László Földes, Johanna Csűri, Tamás Holics - Inovační centrum Sauflon - pohled
Katalogový list: 
Autor László Földes
Ateliér Földes & Co. Architects Ltd.
Světadíl Evropa
Země Maďarsko
Město Gyál
Datum projektu 2012
Datum realizace 2013

Dlouhá vstupní hala je celá obklopená odrazy odrazů. Architekti z ateliéru Földes Architects začlenili do svého projektu skleněné skulptury s cílem, aby vizuální efekty zapojili aktivně zrak všech návštěvníků.

László Földes, hlavní architekt ateliéru Földes Architects vysvětlil koncepci návrhu své společnosti: „Cílem bylo vytvořit konvenční a současně funkční inovační centrum, které by sloužilo především jako přehlídka „high-tech“ inovativních výrobních metod využívaných při ruční výrobě nejnovějších vysoce kvalitních typů kontaktních čoček Sauflon. Chtěli jsme tuto průmyslovou výrobu pojednat jako elegantní prostor, kde se návštěvníci budou cítit dobře v architektonicky čistých prostorách vybízejících k pořádání konferencí a společenských událostí. Celá koncepce byla založená jednak z definice kontaktních čoček jako takových, tedy prostředku pro vidění, jednak jsme se nechali inspirovat high-tech technologií průmyslu jejich výroby, tedy čistými, inteligentními a integrovanými řešeními stejně jako hravými odrazy světla, povrchy s vysokým leskem a průhlednými či průsvitnými prvky. Všechny tyto aspekty hrály v našem projektu důležitou roli. Do celkové koncepce zapadá použití průmyslových litých podlah, skleněných přemostění, otevřených prostor a zajištění úchvatného toku světla procházejícího skleněnou fasádou a skleněnou střechou.“

Přibližně 20 km jižně od hlavního města Maďarska Budapešti, v samém srdci moderní průmyslové zóny, mezi kovovými stožáry čeká v skrytu tato éterická.

Výrobní proces jako takový probíhá ve stejné budově jako výzkumný inovační prostor. Fasáda, vytvořená obrovskými skleněnými panely, je použita proto, aby se maximalizovalo množství světla, které proniká dovnitř. Když vejdete, ohromí vás otevřený prostor vysoký deset metrů a vzápětí vás coby návštěvníky vítá dlouhá chodba se zešikmeným sklem na svém konci, které ovlivní vaše vidění. Nad vším nahoře je zavěšen dřevěný box, jakýsi „dům v domě“, který slouží jako přednášková síň. Do dřevěného boxu lze vcházet shora z prostoru pro návštěvníky po dvou skleněných zelených mostcích.

Sochař, který se specializuje na práci se sklem a který se na projektu podílel, Andreas Bojti, poznamenal: „Naším cílem bylo vytvořit a předvést všechny detaily ve vzájemné souvislosti. Návštěvníkům, kteří se pohybují po inovačním centru, je díky tomuto pojetí dopřán výjimečný zážitek, kdy mohou vnímat jednotu povrchů a vrstev založenou právě na vzájemném spolupůsobení. Díky spolupráci s Lászlem Földesem a jeho týmem je výsledek pro návštěvníky skutečnou výzvou, a to po všech stránkách: vizuální, spirituální i intelektuální. Jde tu o symbolický projekt, který je výsledkem sdílení duševních pochodů citlivého architekta a nezávislého umělce, je modelem dokonalé spolupráce a transformací sochařovy vize do skutečného prostoru. Podstatou tohoto projektu je terapeutický efekt – vytvoření atmosféry, která má za cíl zapůsobit na návštěvníky a dopřát jim výjimečně příjemné zážitky.“

Klíčová slova: