Pavilon Lighthouse od GRAU Architects v maďarském městě Ipolytarnóc Foto: Filip Marčák
Architektura / občanské stavby

Dřevěný maják od ateliéru GRAU oživil maďarskou vesnici

Pavilon Lighthouse, který vytvořil tým bratislavského ateliéru GRAU architects, připomíná na první pohled vzdušně působící maják, jehož tvar vychází z tradičních regionálních forem maďarského venkova. Dřevěný pavilon vznikl v rámci festivalu, jehož součástí byla proměna opuštěné usedlosti v uměleckou rezidenci.

Ľubica Fábri , 28. 4. 2022

Objekt pavilonu vznikl jako intervence v rámci uměleckého projektu, festivalu Field of Sparks, v malé maďarské obci Ipolytarnóc, která leží nedaleko slovenských hranic. Cílem organizátorů projektu bylo zatraktivnit a zviditelnit danou „zapomenutou“ lokalitu. Festival se v dosavadních letech zaměřoval na umělecké intervence do okolní krajiny, většinou šlo o transformaci ideových návrhů do čistě výtvarných instalací bez „praktické“ funkce. V roce 2021 však zakladatelé festivalu přišli s ideou transformace opuštěné usedlosti uprostřed vesnice na uměleckou rezidenci. V rámci areálu měl vzniknout i pavilon ke konání workshopů nebo menších akcí. Záměrem bylo vytvořit funkční prostor, ovšem s přidanou estetickou hodnotou.

„Lighthouse vnímáme jako antropologickou interpretaci funkčnosti a estetiky. Tvar pavilonu vychází ze základních tradičních regionálních forem, ale přetváří je do současného kontextu. Dominantním prvkem objektu je komín, který funkcí odjakživa signalizoval život v domě. Zároveň ho v naší koncepci proměňujeme na signální věž – maják, který označuje hranici pevniny či civilizace. Stavíme ho do pozice pomyslného billboardu, jakoby reklamy na místní komunikaci. Přetváříme neoddělitelný typologický prvek každého domu a dáváme mu nový význam. Celkově ho vnímáme jako bod označující místo setkávání, místo socializace, místo domova či místo pro komunitu. Rozsvícené světlo v pavilonu signalizuje kulturní aktivitu v obci,“ popisují ideu stavby autoři.

Foto: Dominantní prvek komína stojí v pozici imaginárního billboardu 

„Navrhovaná forma neměla být nenápadná, naopak – atraktivní a vizuálně silná. Estetika se přenáší do konstrukce a mění banální statické schéma trámů světelného komína na grafický a vizuální vzor. Vytvořili jsme koncept funkčního ornamentu, kde světelný komín jako vizuální atraktor slouží zároveň jako příhradový nosník. Vzhledem k tomu nejsou v jeho středu potřeba žádné sloupy, protože rámová konstrukce, která sestává z pětice příčných rámů, je kolmo vyztužená tímto příhradovým nosníkem,“ doplňují architekti detaily vzhledu a konstrukce nekonformní dřevostavby.

Objekt Lighthouse byl postavený v rámci festivalu Field of Sparks Artweek s finanční podporou Višegrádského fondu v maďarské obci Ipolytarnóc. Dřevostavba byla vybraná na mezinárodní výstavu Salon dřevostaveb 2022 a do publikace Ročenka dřevěné architektury 2022.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři