V podkrovních sušárnách bratislavského činžáku navrhl Martin Skoček osobitý byt

Úterý, 3. Září 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Slovenský architekt Martin Skoček navrhl přestavbu bytu nacházejícího se v prostorách podkrovních sušáren jednoho z bratislavských domů. Pozdější stavební úpravy domu daly vzniknout prostorově netradičně řešenému bytu, který doplňují odhalené cihlové stěny.

Byt P7, Martin Skoček © Matej Hakár
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Martin Skoček
Spolupracovníci Pavol Dobšinský, Lucia Uhnáková
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Užitná plocha 100.00m2

Byt sa nachádza v mieste bývalých strešných priestorov sušiarní mestského domu. Neskôr tu boli vybudované dva malé byty, ktoré po prestavbe v 90-tich rokoch a nadstavbe krídla susedného bytového domu boli zjednotené do jedného obytného priestoru. Zvláštnosťou je, že spálňa a terasa je na 4 podlaží, navyše susedného bytového domu, pričom zbytok bytu na treťom. Aj vďaka týmto skutočnostiam bolo možné premiestniť vchod do bytu tak aby po kompletnom vyčistení komplikovanej dispozície vznikol jeden centrálny obytný priestor, na ktorý sú priamo bez zbytočných chodieb naviazané priestory kúpeľne, samostatných spální a vonkajšej terasy. Pôvodným tu je iba štruktúra režného muriva na stenách s premietnutím oblého tvaru domového schodiska, ktoré spolu s jemne gletovanou omietkou a jednotným charakterom všetkých nábytkov tvoria celkovú kompozíciu.