V údolí Orlických hor navrhlo studio architekti.in dřevostavbu pro rodinu tesaře

Úterý, 18. Srpen 2020 - 0:56
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Dřevostavba posazená na betonovém soklu se nachází v odlehlém malebném údolí Orlických hor, kde stojí několik rekreačních chalup. Při promýšlení návrhu vycházelo brněnské studio architekti.in do značné míry z podoby stávající roubenky, na jejímž místě dům vznikl – dřevostavba tak přebrala její velikost, orientaci na pozemku, celkové proporce i materiálovou skladbu. Fasády domu pokrývají různé druhy dřeva různého opracování včetně tradičního štípaného šindele. Architekti dům totiž navrhovali pro rodinu tesaře a stavbu navíc prováděli sami majitelé. Hlavní obytnou místnost představuje podle vzoru místních stavení světnice, ze které je výhled do okolních lesů díky velkému pásovému oknu složenému z fixního zasklení a oken v dřevěných rámech původních proporcí.

Dům pro rodinu tesaře, Architekti.in. Zdroj: Architekti.in
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Lukáš Svoboda
Ateliér architekti.in
Spolupracovníci Lukáš Kubů, Markéta Kubů
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Deštné v Orlických horách
Datum projektu 2011
Datum realizace 2016

Stavba vznikla na místě původního roubeného stavení, ve skrytém údolí - v sousedství jenom několika chalup. V době intenzivního rozvoje místního osídlení bylo údolí zcela vymýcené a v okolních loukách působilo jako mírný žleb. Dnes je místo skryté mezi vzrostlými lesy, které cloní slunečním paprskům. 

Záměr vznikl po dlouhé diskuzi o celé stavbě, od rozhodnutí o demolici původního domu, přes jeho uspořádání a estetiku, až po detailní konstrukční řešení. Základní představou byla nenásilná obnova původního stavení, s dodržením původních charakteristických znaků - především umístění stavby, její velikost a proporce, vnitřní uspořádání i materiálové řešení. Snahou bylo nenásilně propojit konstrukční, technologické a estetické kvality tradičního a moderního stavitelství.

Dům pro rodinu tesaře, Architekti.in. Zdroj: Architekti.in

Na soklu z pohledového betonu je osazena precizně zpracovaná dřevěná rámová konstrukce, izolovaná prodyšnými dřevovláknitými materiály. Sendvičové obvodové konstrukce jsou řešeny zcela bez použití fólií a OSB desek. Skladby využívají přirozených vlastností kvalitních materiálů. Na dnešní dobu velké rozpony stropních trámů vycházejí z původního, zcela funkčního, řešení stavby.

Bezrámové zasklení v kombinaci s okny v původních proporcích pouští do světnice maximum dostupného světla a slunce. Fasády jsou obloženy více druhy dřevěného obkladu, včetně šindele. 

Základním obytným prostorem je samozřejmě světnice. V přízemí je umístěna také solidní dílna a soc.zázemí. V podkroví pokojíky pro rodinu. 

Se smyslem pro tradiční řemeslo a s citem pro poslední detail interiéru, stavbu provedli sami klienti!


Dům pro rodinu tesaře, Architekti.in. Zdroj: Architekti.in


Dům pro rodinu tesaře, Architekti.in. Zdroj: Architekti.in